• Nieuws

Nieuws

Herinrichting Panoramakamer

Geplaatst op 19 september 2020

Panoramakamer 2020

Vanaf 19 september 2020 is de Panoramakamer in Japanmuseum SieboldHuis na herinrichting weer geopend voor publiek en zijn de pronkstukken uit de Siebold-collectie weer te bewonderen.

5551

Bij een bezoek aan de vaste opstelling van Japanmuseum SieboldHuis neemt Philipp Franz von Siebold u mee naar het 19e -eeuwse Japan. De topstukken uit de Siebold-collectie geven een veelzijdig beeld van het dagelijks leven. Prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en vele andere schatten zijn tussen 1823 en 1829 door Siebold in Japan verzameld. Na zijn vertrek uit zijn geliefde Japan nam Siebold zijn intrek in het historische Hollandse herenhuis aan het Rapenburg. Hier toonde hij zijn Japanse verzameling voor het eerst aan het publiek. Deze collectie vormde de eerste grote verzameling van Japanse kunst, flora en fauna in Nederland en bevat veel tot dan toe onbekende dier- en plantensoorten. Inmiddels zijn sommige dieren uitgestorven, waardoor deze collectie een grote wetenschappelijke waarde heeft.

5553

Foto's Marc de Haan

De objecten in twee van de elf wandvitrines in de Panoramakamer zullen regelmatig wisselen. In deze metershoge kasten worden bijvoorbeeld schenkingen getoond of bijzondere objecten ‘uitgelicht’. Op dit moment staan de inmiddels uitgestorven dieren in de schijnwerpers: Japanse wolf, de Japanse rivierotter en de Japanse zeeleeuw. Het museum is opgericht om aandacht te geven aan de bijzondere en lange relatie tussen Japan en Nederland. Ruim 175 jaar na Siebold opende het museum in 2005 weer zijn deuren.

5574
5568

De Leidse Siebold-collectie

De Leidse Siebold-collectie bestaat uit ruim 25.000 objecten. Deze worden beheerd door het Naturalis Biodiversity Center, het Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. Het SieboldHuis put uit deze enorme, gevarieerde verzameling. In de tuin van het Japanmuseum staan planten die dankzij Siebold naar Europa zijn gekomen. Ook in de Hortus botanicus, tweehonderd meter verder op het Rapenburg, staan nog enkele planten die hij meenam. Op de begane grond is nog meer te ontdekken over Philipp Franz von Siebold en zijn veelzijdige collectie. Er is een introductiefilm in de Japankamer en een gratis audiotour. Tevens zijn er prenten en naturalia in de Flora- en Faunakamer te zien. Voor kinderen is er een gratis speurtocht verkrijgbaar.

Japan Museum Siebold Huis Panoramakamer 01

Virtuele tour

Reserveer uw toegangskaarten en kom langs om de vernieuwde Panoramakamer met eigen ogen te bekijken. Bent u niet in de gelegenheid om het museum te bezoeken, dan kunt u alvast online een virtuele tour door de Panoramakamer maken.