• Nieuws

Nieuws

Herdenking in het SieboldHuis

Geplaatst op 11 maart 2012

Vouwen Lotussen

De slachtoffers van 11 maart 2011, de dag dat Japan vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving, tsunami en nucleaire dreiging, zijn in het SieboldHuis een jaar na dato herdacht. Tijdens deze herdenking voor Japan zijn meer dan 1000 lotussen gevouwen, een symbool van hoop. Op deze manier heeft het SieboldHuis samen met de bezoekers blijk gegeven van solidariteit met Japan.

De opening van de herdenking werd verzorgd door de museumdirecteur Kris Schiermeier. Hiermee begon een dag vol optredens van Hoog & Laag en Musicians for Japan om alle bezoekers aan te zetten samen de 1000 lotussen te vouwen. Om 14.00 uur arriveerde de ambassadeur van Japan in Nederland, de heer Koezuka, met zijn echtgenote en de burgemeester van Leiden, de heer Lenferink, om een lotusbloem te vouwen en de 1000 gevouwen lotussen symbolisch te water te laten tijdens een boottocht over het Rapenburg.

Daarnaast werd er stilgestaan bij de huidige situatie in Japan met een documentaire en fotoreportages. De dag werd afgesloten met een minisymposium met lezingen over het Japan van nu, na de ramp. Het publiek heeft deze dag enthousiast meegeholpen en gul gedoneerd voor de slachtoffers in Japan. Het SieboldHuis dankt alle bezoekers en mede-organisatoren voor deze bijzondere dag, waarin de solidariteit tussen Nederland en Japan opnieuw is gebleken.