• Nieuws

Nieuws

Deze zomer te zien in Japanmuseum SieboldHuis!

Geplaatst op 04 april 2024

Kopie van Kimono

Aankomende zomer is er genoeg te beleven in Japanmuseum SieboldHuis. Tot 8 juli kunt u genieten van de tentoonstelling 'Roerige tijden, Nederland-Japan en de val van de samurai (1853-1867)'. Vanaf 19 juli is er een nieuwe tentoonstelling: 'Kimono. Spiegel van moderniteit'. De zomer wordt groots afgesloten met een unieke pop-up tentoonstelling: 'Hokusai. De Grote Golf'.

Kimono. Spiegel van moderniteit

Van 19 juli t/m 8 december 2024 presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Kimono. Spiegel van moderniteit’. Vanaf het einde van de 19e eeuw tot de eerste helft van de 20e eeuw vond er een bijzondere uitwisseling plaats tussen Japanse en Westerse kunst. Dit is onder meer terug te zien in de kimonokunst. Hierin komen Japanse traditie en Westerse moderniteit in harmonie samen. De kimono in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit een Italiaanse privécollectie en tonen deze unieke samensmelting. Felle kleuren, opvallende patronen en bijzondere details nemen u mee naar het Japan van de 20e eeuw.

Hokusai. De Grote Golf

Het meest iconische kunstwerk uit Japan is ongetwijfeld Hokusai’s Grote Golf nabij Kanagawa uit 1830. De reusachtige golf met in de verte de berg Fuji kom je overal tegen: van koffiemok tot T-shirt. Het is de beroemdste en meest afgebeelde Japanse prent ooit. Bekijk deze zomer dit meesterwerk van dichtbij! In de pop-up tentoonstelling ‘Hokusai. De Grote Golf’ kunt u de twee allermooiste exemplaren van deze houtblokdrukprent uit privécollecties zelf bewonderen. Beleef de dynamiek en het contrast in Hokusai’s werk. Ontdek zijn invloed op zowel zijn Japanse tijdgenoten als op de Westerse kunstenaars in de 19e en 20e eeuw. De prenten zijn afkomstig uit privé- en museale collecties en zijn slechts 5 weken te zien in Japanmuseum SieboldHuis. De tentoonstelling loopt van 24 augustus t/m 29 september 2024.