• Nieuws

Nieuws

Annejet van der Zijl schrijft dubbelbiografie van Philipp Franz von Siebold en zijn Japanse dochter

Geplaatst op 04 juli 2024

Siebold PV61119

In het najaar van 2025 verschijnt bij uitgeverij Hollands Diep een nieuw non-fictie boek van Annejet van der Zijl. In deze dubbelbiografie staan de Duits-Nederlandse ontdekkingsreiziger en arts Philipp Franz von Siebold en zijn Japanse dochter Kusumoto Ine centraal. Van der Zijl zal bij dit project nauw samenwerken met het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden.

Philipp Franz von Siebold (1796-1866) was een bekende ontdekkingsreiziger, arts, wetenschapper en botanicus. Vanaf 1823 was hij als arts gestationeerd op de Nederlandse handelspost Deshima, een kunstmatig eilandje voor de kust van Nagasaki. Als een van de eerste Westerlingen deed hij onderzoek in Japan dat eeuwenlang hermetisch was afgesloten voor de buitenwereld.

Zijn dochter, Kusumoto Ine ‘Oine’ (1827-1903) verwierf faam als de eerste vrouwelijke arts in Japan maar is daar tegenwoordig vooral bekend als heldin in boeken, televisieseries, opera’s en zelfs als manga-karakter.

Hun beider levens omspannen de negentiende eeuw en daarmee precies de periode waarin Japan alsnog onder druk van het westen werd opengebroken en onder andere uitgroeide tot inspiratiebron voor moderne kunstenaars. Zowel vader als dochter speelden, ieder op een heel verschillende manier, een voortrekkersrol in deze geschiedenis. Beiden betaalden daar persoonlijk een hoge prijs voor.

Annejet van der Zijl: ‘Al vanaf het moment dat ik het verhaal van Franz en Oine hoorde, liet het me niet meer los. Toch heb ik nog lang geaarzeld om er aan te beginnen, vooral vanwege de taalbarrière. Het enthousiasme voor mijn idee en de grote deskundigheid die ik ondervond bij het SieboldHuis gaven de doorslag om me er toch aan te wagen. En nu voelt het als één grote spannende ontdekkingsreis - niet alleen in de verborgen en inmiddels verdwenen wereld van het oude Japan, maar ook in een emotionele en vaak dramatische vader-dochter relatie, die ondanks een jarenlange scheiding toch niet te verbreken was.’

Kris Schiermeier, directeur-bestuurder van het Japanmuseum SieboldHuis: ‘Het is geweldig dat Annejet van der Zijl besloten heeft de levens van Franz von Siebold en zijn dochter Oine in haar nieuwe boek tot leven te wekken. Zij kan dat als geen ander. Het is voor ons een eer om met haar samen te werken en mooie plannen te maken voor het najaar van 2025.’

Annejet van der Zijl is een van de meest gelezen schrijvers van Nederland. Haar boeken zijn veelvuldig bekroond, verfilmd en vertaald. Voor haar oeuvre ontving ze onder meer de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. De dubbelbiografie verschijnt in het najaar van 2025.

Siebold en Ine

Fotocredits: v.l.n.r. schrijfster Annejet van der Zijl, coördinator Nederland-Japan relaties Japanmuseum SieboldHuis Kuniko Forrer en directeur-bestuurder Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier in de tuin van het SieboldHuis te Leiden Copyright: Ivan Borghstijn