Nieuws

2023 Sieboldjaar

Geplaatst op 22 december 2022

Siebold

In 2023 viert Japanmuseum SieboldHuis 200 jaar Siebold in Japan.

12 augustus is het 200 jaar geleden dat Philipp Franz von Siebold voor het eerst voet aan wal zette op Deshima, de Nederlandse handelspost in de baai van Nagasaki, Japan. Hij werd in 1823 door de Nederlandse regering als arts naar Deshima gestuurd, met als speciale opdracht zoveel mogelijk informatie over het geheimzinnige land in te winnen. Japan was op dat moment afgesloten van de rest van de wereld. Buitenlanders mochten het kleine eilandje Deshima niet verlaten, maar als arts was er voor Siebold meer mogelijk. Hij legde veel huisbezoeken af. Hiervoor ontving hij geen betaling, maar hij kreeg vaak geschenken van dankbare patiƫnten. Zo legde hij de basis voor zijn verzameling.


Siebold wist een groot aantal huishoudelijke voorwerpen, prenten, materialen en ambachtelijke kunstvoorwerpen te verwerven. Hij richtte zich daarnaast op het verzamelen van planten, dieren en zaden en nam kunstenaars in dienst om dieren, voorwerpen en gebruiken op papier vast te leggen. De Siebold-collectie was de eerste grote verzameling van Japanse flora en fauna en bevat veel tot dan toe onbekende dier- en plantensoorten. Sommige daarvan zijn inmiddels uitgestorven. Dat geeft de collectie een grote wetenschappelijke waarde.


Siebold besloot zich na zijn vertrek uit Japan in Leiden te vestigen aan het Rapenburg nummer 19. Hier opende hij zijn Japansch museum en toonde zijn collectie aan het publiek. Het grootste deel van deze verzameling bevindt zich nog steeds in Leiden. De enorme natuurhistorische collectie wordt nu bewaard in Naturalis Biodiversity Center, de etnografische objecten die hij meebracht zijn in Wereldmuseum Leiden en de kaarten en de boeken in de Universiteitsbibliotheek. In de Hortus botanicus Leiden zijn nog steeds levende planten te vinden die Siebold meebracht. De topstukken van zijn collectie zijn te zien in Japanmuseum SieboldHuis, het voormalige woonhuis van Philipp Franz von Siebold (1796-1866).


In het kader van het Sieboldjaar zal Japanmuseum SieboldHuis een veelzijdig activiteitenprogramma over de naamgever van het museum organiseren. Binnenkort volgt meer informatie over het programma.