Activiteit

Museumnacht 2022

Zaterdag 28 mei 2022, 20.00 - 01.00 uur

Museumnacht 2022

Japan ervaren zonder het vliegtuig te pakken? Kom tijdens de Museumnacht naar Japanmuseum SieboldHuis en ontdek zelf de Japanse kunst en cultuur! Ontdek Tokyo door een VR-bril, beluister een podcast, proef de lekkerste sushi, schuif aan bij een college over Japanse kunst, maak een Japanse lantaarn, neem een gezichtsmassage of laat je vereeuwigen als manga-figuur tijdens de Museumnacht in Japanmuseum SieboldHuis.

De Leidse musea openen hun deuren voor de veertiende editie van Museumnacht Leiden. Alle vaste collecties zijn te bezichtigen en elk museum heeft een aanvullend, gevarieerd Museumnachtprogramma. Kom naar Japanmuseum SieboldHuis voor een VR-tour door Tokyo, moderne haiku, manga, lezingen, sushi en meer.

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea.

  • Datum: zaterdag 28 mei 2022
  • Tijd: 20.00 - 01.00 uur
  • Kaartverkoop: via de website van Museumnacht Leiden.

Ontdek Tokyo in Virtual Reality

Tokyo is een van de meest iconische steden ter wereld. Nu kun je de stad zelf ontdekken door een VR-bril op te zetten! “Tokyo Origami” is een miniserie met zeven korte afleveringen waarbij de inwoners hun stad laten zien. Ga mee met een groep Japanse breakdancers, een sushi-chef, een carrièrevrouw of een van de andere inwoners om zo hun Tokyo te ervaren.

Kindvriendelijk - Hele avond doorlopend - In de Europakamer 20.00 – 0.00 uur

Déjà vu: klassiekers gekopieerd in de moderne Japanse kunst - lezing

In deze lezing vertelt Inge Klompmakers hoe Japanse en westerse kunstenaars zich nu laten inspireren door de beeldtaal en onderwerpen van de oude Japanse kunst. Hedendaagse kunstenaars kopiëren en citeren uit de oude Japanse kunst en plaatsen dat in een nieuwe context, wat mooie combinaties van beelden oplevert. Dit zal Inge laten zien in dit inspirerende en boeiende college.

21.15 – 21. 45 (NL), 22.45 – 23.15 (ENG) - In de Panoramakamer

Deja vu

Jouw portret in Manga-stijl!

Manga is de Japanse striptekenstijl. Ben jij ook benieuwd hoe jij eruit ziet als je in een Japanse strip zou staan? Kom dan langs, neem plaats tegenover een echte ‘Mangaka” en laat jezelf vereeuwigen als manga-held.

20.00 - 23:30 uur - 1e verdieping

Portrait example by Noriko Aoki

Kobido gezichtsmassages: het Japanse geheim voor schoonheid - lezing

In deze lezing geeft massage- en schoonheidsspecialiste Julia Wijnmaalen uitleg over deze eeuwenoude Japanse massagetechniek die wordt gebruikt om veroudering in het gezicht tegen te gaan. Ook geeft ze tips en tricks om zelf een jonge en stralende huid te krijgen met deze traditionele techniek.

20.30 – 21.00 (NL) en 22.00 – 22.30 (NL) - Panoramakamer

Massage

Maak een Chochin lampion - workshop

Chochin lampionnen worden in Japan al eeuwenlang gebruikt om ‘s nachts de straten, tempels en heiligdommen te verlichten. Kom tijdens de Museumnacht in Japanmuseum SieboldHuis zelf een Chochin lampion maken. Daarna kun jij de straten van Leiden net zo mooi verlichten als dat ze in Japan doen.

20.00 - 0.00 uur, doorlopend (NL en ENG) - Kelder

Lamp1

Moderne haiku

Toe aan een beetje ontspanning tijdens de Museumnacht? Pak een koptelefoon, plof neer op een zitzak in de binnentuin en luister naar moderne haiku. Speciaal voor de Museumnacht maakten dichter Shira Wolfe, samen met kunstenaar Laslo Antal en schrijver Annemieke Dannenberg, een audiowerk. Je hoort een selectie korte gedichten uit verschillende dichtbundels geïnspireerd op de traditionele Japanse haiku, waarbij gespeeld wordt met de meertaligheid van het kunstproject.


20.00 - 23.30 uur, doorlopend (NL en ENG, Kindvriendelijk)

Haiku

Sushituin

In de tuin van het Japanmuseum SieboldHuis staat Taji-the-Chef voor u klaar om verse sushi op traditionele Japanse wijze te bereiden. Ook kunt u genieten van een koel drankje.

20.00 - 23.30 uur, doorlopend - In de tuin

Sushi 1 Taji Red Sm

Let op: bekermuntjes

Het beleid van de gemeente Leiden is om bij evenementen gebruik te maken van ECO-bekers, waarop € 1,- statiegeld zit. Tijdens het kopen van een ticket kunt u alvast kiezen of u meteen een bekermuntje koopt, om op de avond zelf eenvoudig een ECO-beker kunt verkrijgen. Wanneer u een consumptie wilt nuttigen in een museum of op één van de locaties van de Museumnacht Leiden, is een bekermuntje verplicht. We raden u aan om er ééntje aan te schaffen per ticket. Deze bekermuntjes zijn niet te koop in Japanmuseum SieboldHuis. Aan het einde van de avond heeft u de mogelijkheid dit statiegeld weer terug te krijgen.

Promofilm Museumnacht Leiden 2022