Collegereeks

MJU najaar 2022

Zondag 11 september t/m 11 december 2022, 11:00 - 12:00 uur

MJU 2021

Deze reeks is vol | Ben jij helemaal fan van Japanse kunst, de taal, manga of robots? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit geknipt voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen experts wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.

Verschillende musea in Nederland organiseren collegereeksen, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Echte experts en wetenschappers geven antwoord op de leukste, gekste, bijzonderste en spannendste vragen. Dit najaar start er weer een collegereeks waarin experts vertellen wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.

Voor wie? Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten?
€ 20,- voor de reeks van 4 colleges
Wanneer?

Zondag 11 september, van 11.00 - 12.00 uur
Zondag 9 oktober, van 11.00 - 12.00 uur
Zondag 13 november, van 11.00 - 12.00 uur
Zondag 11 december, van 11.00 - 12.00 uur

Aanmelden is niet meer mogelijk, de collegereeks is vol.

Collegereeks 2022

Japanse taal
Netsuke Aapje
Robot rosa 150x150
Manga 1

Kan jij Japans?
Door expert Sanne van de Haar

Ja! Tijdens dit college leer je van alles over de Japanse taal en zelfs Japans schrijven. Wist je bijvoorbeeld dat het Japanse schrift bestaat uit drie schriften (hiragana, katakana en kanji) die door elkaar heen worden gebruikt? Het Japanse schrift is daardoor behoorlijk ingewikkeld! Japanoloog Sanne van de Haar leert je om Japanse karakters te herkennen, te ontcijferen en na te schrijven.

Wat is een netsuke?
Door expert Max Put

‘Netsuke’ zijn een soort grote kralen waar men vroeger in Japan dingen die je mee wilde nemen aan je ‘obi’ (ceintuur) vast kon maken. De kimono’s die de mensen in Japan droegen hadden namelijk geen zakken! Het waren piepkleine kunstwerkjes en ze werden gemaakt van materialen als ivoor, hout, been en porselein. Ze konden van alles voorstellen, maar vooral dieren waren populair. Netsuke in de vorm van groente, fruit, mensen, allerlei monsters en soms zelfs hele verhalen of sprookjes komen ook veel voor. In deze lezing komen we alles te weten over netsuke: hoe je ze moest dragen, wie ze maakten en van welke materialen. Ook zien we veel plaatjes van netsuke, sommige komisch of ‘kawaii', andere heel knap gemaakt.

Kunnen wij leren van Japanse robots?
Door experts Peter van der Putten en Maarten Lamers

In Japans zijn er heel veel robots. Ze werken in fabrieken of helpen bezoekers in een bibliotheek, hotel of museum. Soms zijn ze gewoon speelgoed. De meeste robots hebben een duidelijke taak waarvoor ze speciaal gemaakt zijn. Maar nieuwsgierige robots bestaan ook, en bange robots. Zelfs robots die met opzet hulpeloos zijn. Waarom zijn deze robots er eigenlijk? En wat kunnen wij van ze leren?

Hoe maak je een manga?
Door expert Florence Stieber

Wat is Manga eigenlijk, hoe is het ontstaan en nog het meest belangrijk, hoe teken je een Mangafiguur. Japanoloog Florence Stieber leert je alles over manga. In dit college ga je zelf aan de slag en leer je stap voor stap hoe je een mangafiguur moet tekenen.