Collegereeks

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2021

Zondag 12 september t/m 12 december 2021, 11:00 - 12:00 uur

MJU 2021

Ben jij helemaal fan van Japans eten, anime, manga of de oude samoerai? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit geknipt voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen experts wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.

Helaas, deze collegereeks is inmiddels vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Verschillende musea in Nederland organiseren collegereeksen, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Echte experts en wetenschappers geven antwoord op de leukste, gekste, bijzonderste en spannendste vragen. Dit najaar start er weer een collegereeks waarin experts vertellen wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.

Voor wie? Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten? € 20,- voor de reeks van 4 colleges
Wanneer?
12 september 2021, van 11.00 - 12.00 uur
10 oktober 2021, van 11.00 - 12.00 uur
14 november 2021, van 11.00 - 12.00 uur
12 december 2021, van 11.00 - 12.00 uur

Collegereeks 2021

Hoe maak je een haiku
Reizen in oud Japan
Lakwerk Dave van Gompel
Japanse taal

Hoe maak je een haiku?
Door expert Cecile Verburg

Een ‘haiku’ is een Japanse dichtvorm van 3 regels met ongeveer 5-7-5 lettergrepen. Vaak gaat een haiku over de natuur. In dit werkcollege leer je wat een haiku is en maak je je eigen gedicht.

Hoe reisde je in oud-Japan?
Door expert professor Ivo Smits

Waarom verdwaalde je niet in het oude Japan? Tijdens dit college vertelt Prof. dr. Ivo Smits alles over reizen in Japan in de 18e en 19e eeuw. Hoe reisde je, wat at je onderweg en hoe kwam je op je bestemming zonder navigatiesysteem?

Wat is Japans lakwerk?
Door expert Dave van Gompel

In Japan maken ze al duizenden jaren prachtige, glanzende doosjes van lakwerk (urushi). Dat doen ze met een sap uit een boom, wat laagje voor laagje wordt aangebracht. Soms wel tot 40 lagen dik! Daarna wordt er vaak goudpoeder in de lak gestrooid om schilderingen te maken die ze maki-e noemen. Dave van Gompel leerde het ambacht in Japan en zal vertellen wat deze techniek zo bijzonder maakt.

Kan jij Japans?
Door expert Sanne van de Haar

Ja! Tijdens dit college leer je van alles over de Japanse taal en zelfs Japans schrijven. Wist je bijvoorbeeld dat het Japanse schrift bestaat uit drie schriften (hiragana, katakana en kanji) die door elkaar heen worden gebruikt? Het Japanse schrift is daardoor behoorlijk ingewikkeld! Japanoloog Sanne van de Haar leert je om Japanse karakters te herkennen, te ontcijferen en na te schrijven.