• Activiteiten

Lezing

Lezing ‘Japan op de gevoelige plaat, 19e-eeuwse foto’s uit de Kurokawa collectie’

Zondag 29 oktober

Lezing Japan op de gevoelige plaat

Drs. Max Put geeft een lezing over de tijdelijke tentoonstelling ‘Japan op de gevoelige plaat, 19e-eeuwse foto’s uit de Kurokawa collectie’. Drs. Put is kunsthistoricus is gespecialiseerd in Japanse kunst en het Japonisme.

Tijdens de lezing wordt er ingegaan op de stormachtige ontwikkeling van de fotografie in Japan. Begin maart 1854 verschenen de Amerikanen voor de tweede keer voor de kust van Japan. Met een squadron oorlogsschepen wilden zij Japan dwingen zich open te stellen voor handel met het westen. De fotograaf Eliphalet Brown was meegestuurd om de gebeurtenissen vast te leggen op de gevoelige plaat. Tijdens de onderhandelingen meldde zich bij Eliphalet een gedistingeerd ogende Japanse heer. De Japanner vroeg hem of hij bromium of jodium gebruikte voor zijn fotografische platen. Fotografie was zo’n vijf jaar eerder via de Nederlandse handelspost op Deshima (in Nagasaki) in Japan geïntroduceerd.

Na de opening van Japan ontwikkelde Yokohama zich als hét centrum van de handel met het westen. Buitenlandse fotografen als Felice Beato en diens leerling Raimund von Stillfried vestigden succesvolle studio’s in de stad. Zij kregen al snel concurrentie van Japanse fotografen, niet zelden voormalige leerlingen. In de lezing maken we kennis met deze soms kleurrijke pioniers van de Japanse fotografie. Hun vaak fraai met de hand ingekleurde foto’s vonden gretig aftrek bij de buitenlanders in Yokohama. Ook nu nog geven deze foto’s een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën

Datum: Zondag 29 oktober 2023, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Maximum:
25 personen
Spreker: Max Put

Max Put

Drs. Max Put is kunsthistoricus en geeft rondleidingen, lezingen en cursussen. Hij is gespecialiseerd in Japanse kunst en het Japonisme.