Lezing

Krijgers gaan ook naar het theater

Zondag 15 april, 14.00 - 15.00 uur

Lezing Ellis

Een kleurrijke lezing over het klassieke Japanse theater door actrice Ellis van Maarseveen

Actrice, theatermaker en Japans theaterkenner Ellis van Maarseveen legt in deze lezing de link tussen twee pilaren van de Japanse cultuur: Samurai en traditioneel theater.
De mysterieuze en enigmatische aantrekkingskracht van de Japanse cultuur zorgt ervoor dat er een voortdurende interesse bestaat voor de Samurai krijgers, alsook voor de discipline en magie van de Japanse theaterstijlen.

Ellis van Maarseveen heeft jarenlang in Japan gewoond en zowel de moderne als traditionele cultuur en theaterstijlen bestudeerd; ook heeft ze de komische Kyogen-stijl geleerd in Kyoto.

Haar lezing geeft een kleurrijk inzicht in het ‘klassieke’ Japanse theater. Hoe gedroeg het publiek zich tijdens een voorstelling en wat was de invloed van de autoriteiten (dus Samurai) op deze theatervormen? Ellis kijkt ook naar de interesse die zowel toen als nu bestaan voor de Samurai als onderwerp van vele theatrale verhalen en films.

Ellis van Maarseveen maakte twee theaterstukken die in Japan zijn opgevoerd - met Japanse acteurs - met als onderwerpen Hikkikomori, en de band tussen ‘t 18de eeuwse Nederland en Japan.

Datum: 15 april 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€5,- (excl. museumentree)
Maximumcapaciteit:
45 personen
Reserveren: Via onderstaand formulier