Lezing

Japanse prentkunst

Zondag 28 augustus 2022, 14.00 - 15.00 uur

Lezing Max Put

Krijg tijdens deze lezing inzicht in het ontstaan van Japanse prenten, het maakproces, de variatie in kwaliteit en soorten en ontdek wie de belangrijkste kunstenaars zijn.

Van alle kunstvormen uit Japan is de prentkunst misschien het populairst. Dit is mede te danken aan het feit dat de kleurrijke, exotische prenten van kunstenaars als Hokusai en Hiroshige vanaf ca. 1860 in grote aantallen naar Europa kwamen, waar ze sterke invloed uitoefenden op o.a. het impressionisme en het werk van Vincent van Gogh. Maar wat zijn Japanse prenten eigenlijk? Hoe worden ze gemaakt, door wie en vanaf wanneer?

166 Shin hanga
145 Shin hanga
066 Shin hanga

De lezing geeft inzicht in het ontstaan van Japanse prenten, hoe ze gedrukt worden, welke verschillende soorten er zijn, wie de belangrijkste kunstenaars zijn en hoe de kunstvorm zich ontwikkelde. Hierbij kijken we niet alleen naar de ‘Edo periode’ (17de-19de eeuw), maar ook naar de 20ste eeuw, toen de prentkunst in Japan een nieuwe impuls kreeg in de Sōsaku hanga (creatieve prentkunst) en Shin hanga (nieuwe prentkunst) bewegingen. Prachtige voorbeelden van deze laatste stroming zijn nu te zien in het SieboldHuis.

Max Put

Drs. Max Put is kunsthistoricus en geeft rondleidingen, lezingen en cursussen. Hij is gespecialiseerd in Japanse kunst en het Japonisme.

Datum: Zondag 28 augustus 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Door: Max Put
Locatie:
Japanmuseum SieboldHuis

016 Shin hanga
116 Shin hanga
033 Shin hanga