Tentoonstelling

In de ban van Japan

20 oktober t/m 19 mei 2019

In De Ban Van Japan Couperus

Krijg kennis en inzicht in het leven en werk van Louis Couperus in het Couperus Museum in Den Haag. De expositie 'In de ban van Japan' is gebaseerd op de rijk geïllustreerde heruitgave van het boek Het snoer der ontferming van Louis Couperus.

De expositie is gecentreerd rond vier thema’s: de natuur, De Yoshiwara oftewel het Red Light District van het oude Tokyo, het Noodlot en en Japanse mythen en legenden. Een apart gedeelte wordt ingeruimd voor de Japanse theeceremonie, een kernmotief van Couperus’ verhaal ‘De aestheet.’ Aan de muren zijn de relevante prenten te bewonderen, naast de teksten van Couperus zelf.

Klik hier voor meer informatie

In oktober 1921 reisde Louis Couperus met zijn vrouw voor een jaar als ‘speciaal correspondent’ van het weekblad de Haagsche Post door Nederlands-Indië en Japan. De resulterende reisbrieven werden na Couperus’ dood in twee bundels uitgegeven: Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). In de winter van 1922/23 schreef Couperus bovendien een reeks verhalen onder de titel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Hiervoor liet hij zich onder andere inspireren door prenten van beroemde Japanse schilders als Utamaro, Hiroshige, Motonobu en Hokusai.

Louis Couperus Museum
Javastraat 17, 2585 AB Den Haag
070-3640653 info@louiscouperusmuseum.nl https://www.louiscouperusmuseum.nl/

Openingstijden
Woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur
Voor groepen ook op afspraak
Het gehele jaar door geopend, met uitzondering van 1ste en 2de Kerstdag en Nieuwjaarsdag Toegankelijk voor gehandicapten