Lezing

De kimono in prenten uit de Edo-periode

12 maart 2023

Kopie van Kopie van Sjabloon website

In deze lezing staat het meest herkenbare en iconische Japanse kledingstuk centraal; de kimono! Kom meer te weten over de mode uit de Edo-periode (1603-1868) en de verborgen betekenissen in de kimono op de prenten die momenteel de tentoonstellingsruimten sieren.

Van prachtig opgedofte dames uit de rosse buurt van het Yoshiwara in Edo tot de stoere acteurs in de theaters: de mode en kostuums waren van groot belang voor iedereen. Net als tegenwoordig zeggen kleren veel over iemand en dus waren kimono ook een manier om de eigen identiteit te uiten. De prenten uit de laat-Edo-periode tonen een grote verscheidenheid van in kimono gestoken personages. Soms alleen uit esthetisch belang, maar soms schuilt er ook een verhaal achter..

Tijdens de lezing zal worden ingegaan op de mode uit die tijd en worden bepaalde trendsetters uitgelicht die de aangeboden patronen en stijlen populariseerden. Naast de mode op de straten zal er ook aandacht geschonken worden aan een aantal prenten uit de tentoonstelling met verborgen betekenissen. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen aan het einde van de lezing en raden we het iedereen aan om na de lezing zelf met een frisse blik de prenten te gaan bewonderen!

Datum: 12 maart 2023, 14:00 – 15:00 uur
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree)
Spreker: Joosje Smit