Tentoonstelling

Wabi-sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek

23 september 2022 t/m 15 januari 2023

WS header Facebook HR

Van 23 september t/m 15 januari 2023 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Wabi-sabi’. Voor het eerst in Europa wordt er een tentoonstelling gewijd aan dit esthetische concept in fotografie en keramiek.

Klik op onderstaande knop 'Bekijk online' en loop (digitaal) door de tentoonstelling en ervaar het gevoel van wabi-sabi.

Ruim honderd werken van zeventien nationale en internationale kunstenaars maken dit Japanse begrip inzichtelijk. De acceptatie en waardering van vergankelijkheid en imperfectie staan hierbij centraal en komen terug in alle Japanse kunstvormen, zoals bij de theeceremonie, in poëzie en in de prentkunst. De kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn allen op hun eigen wijze beïnvloed door wabi-sabi. Dat is bijvoorbeeld te zien in een foto van smeltende sneeuw, gedrukt op handgeschept papier, of bij een simpele asymmetrische theekom met een barst in het glazuur.

In het werk van de keramisten Ohira Shingo en Sano Naoko is de invloed van wabi-sabi merkbaar in de organische vormen, de soort klei en de aardse kleuren van hun objecten. Bij sommigen fotografen uit de invloed van wabi-sabi zich in de keuze van het onderwerp of in de wijze waarop gefotografeerd is, zoals in de foto’s van Kawauchi Rinko, Albarrán Cabrera en Werner Bischof.

Ohira MG 0036
Sano 0011

In ander werk is wabi-sabi te bespeuren in de materialen waarop geprint wordt. Zo hebben Horie Mika, Kobayashi Nobuyuki, Ogino Naoyuki, Ninomiya Naohiro, Ito Keiichi en Paul Cupido hun beelden gedruktop handgemaakt washi papier. Ook hebben kunstenaars alternatieve print-technieken gebruikt met natuurlijke materialen of die imperfecties opleveren, bijvoorbeeld de cyanotypie bij Horie Mika’s werk, de collages van Margaret Lansink, de zoutafdrukken van Ogino Naoyuki en de screen-printing met zilver en sulfer door Takasugi Norio.

10 Aspect 4
7 Ninomiya Nokomi 9

Het is vaak de combinatie van de beelden en de wijze waarop deze beelden gepresenteerd worden met bijvoorbeeld duidelijk zichtbare imperfecties of leegtes, die het kunstwerk wabi-sabi-achtig maakt, zoals te zien in is in het werk van Yamamoto Masao, Kajioka Miho en Casper Faassen.

In een tijd waarin alles mooier, sneller en beter moet, geeft deze tentoonstelling de mogelijkheid voor reflectie en de persoonlijke ervaring van het Japanse esthetische concept van wabi-sabi.

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus in genummerde oplage vormgegeven in wabi-sabi-stijl, geschreven door Annemarie Zethof. Daarnaast biedt een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de Japanse kijk op esthetiek.

Sponsors wabi sabi