Tentoonstelling

Spoken en Geesten

07 december 2012 t/m 17 februari 2013

Extended Loan Entry Number 335 P U 1525

Van 7 december 2012 t/m 17 februari 2013 presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Spoken en Geesten. Uit het Tikotin Museum of Japanese Art, Israël’. De tentoonstelling toont een dwarsdoorsnede uit de collectie van de Nederlander Felix Tikotin (1893-1986); naamgever van het Tikotin museum in Haifa. De tentoonstelling bevat ruim honderd kunstobjecten, waaronder schilderingen, prenten en gordelknopen (netsuke) waarop spoken en geesten zijn verbeeld. Het zijn de objecten waarmee Tikotin zijn eerste tentoonstelling ooit samenstelde in een Berlijnse galerie in 1927.

Uit het Tikotin Museum. Felix Tikotin: Een leven gewijd aan Japanse kunst

Het merendeel van de objecten in de tentoonstelling stamt uit de 18e- en 19e-eeuw. De tentoonstelling bevat werk van wereldberoemde Japanse prentkunstenaars als Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) en Katsuhika Hokusai (1760-1849), verfijnde 19e-eeuwse schilderingen, inkttekeningen op papier en fenomenaal handgesneden ivoren, hoornen en houten netsuke. De talrijke spoken, geesten en demonen uit Japanse volksvertellingen en (bij)geloof komen terug in alle kunstvoorwerpen. Zowel de (rol)prenten als houtsnijwerkjes bevatten figuren, monsters en demonen met bijzonder expressieve uitdrukkingen die een sfeer van angst, kracht, naargeestigheid en mystiek bij zich dragen.

Tijdens deze tentoonstelling leert u meer over de rol die demonen en geesten in de Japanse cultuur en volksvertellingen spelen. Daarnaast krijgt u meer te weten over de verzamelaar Felix Tikotin, wiens objecten in de tentoonstelling te zien zijn. Door de tentoonstelling maakt het Nederlandse publiek kennis met een collectie Japanse (kunst)objecten van een landgenoot die de grondslag vormt van wat nu hét Japanmuseum in het Midden-Oosten is. Het is een unieke kans de collectie van Tikotin in eigen land te zien. Een collectie die normaal gesproken duizenden kilometers verderop tentoongesteld wordt, maar nu voor even terugkeert.

Extended Loan Entry Number 335 P U 1518
Extended Loan Entry Number 335 P U 1525

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus                               

Ghosts and Spirits from the Tikotin Museum of Japanese Art
Felix Tikotin: a life devoted to Japanese Art

Deze catalogus vertelt het levensverhaal van Felix Tikotin en belicht zijn rol in de promotie van Japanse kunst en cultuur in West-Europa. Het boek bevat meer dan 100 kunstwerken met Japanse spoken en geesten, waaronder schilderingen, prenten en netsuke (miniatuur houtsnijwerk).  Spoken en Geesten deelt zijn thema met de eerste expositie van Tikotin in zijn Berlijnse galerie in 1927. Tikotin was erg gepassioneerd over deze collectie en heeft vele van deze prenten tot zijn dood in zijn privé-collectie bewaard. 

Taal Engels
NUR 644
ISBN 978 90 8728 180 9
Prijs 39,95

Mede mogelijk gemaakt door

 • VSB Fonds
 • Prins Bernhard Cultuurfonds
 • Zabawas