Tentoonstelling

Samurai-Warrior

13 december 2013 t/m 09 maart 2014

Hedendaagse kunst wedstrijd in Japanmuseum SieboldHuis. Japanmuseum SieboldHuis en Galerie Diana Lepelaar (www.galeriedianalepelaar.nl), initiëren in het najaar van 2013 het kunstproject "Samurai Warrior". Met dit project wil het SieboldHuis een podium bieden aan hedendaagse kunstenaars door middel van een wedstrijd.

Kunstwedstrijd in Japanmuseum SieboldHuis "Samurai Warrior"

Winnaar van het project Samurai-Warrior is Rob Verbunt met het werk 'A skin to live on'. Dit najaar zijn Japanmuseum SieboldHuis (www.sieboldhuis.org) op Rapenburg 19 te Leiden en Galerie Diana Lepelaar (www.galeriedianalepelaar.nl), gevestigd in kunstcentrum Haagweg 4 (www.hgwg4.nl), voor de derde keer een gezamenlijke kunstproject gestart. Dit project biedt een podium aan hedendaagse kunstenaars uit de regio door middel van een wedstrijd.Iedere kunstenaar heeft één kunstwerk ingeleverd met als thema "Samurai-Warrior", naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling ‘Helden, Humor, Horror – Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi (1797 – 1861)’ die van 7 december 2013 t/m 9 maart 2014 in Japanmuseum SieboldHuis te zien is. Maandag 4 november heeft de deskundige jury 92 kunstwerken beoordeeld in Galerie Diana Lepelaar.

Uit de inzendingen werden kunstwerken geselecteerd door een deskundige jury bestaande uit Allart Lakke, Resi van der Ploeg, Lisette le Blanc, Renée Korbee en Kris Schiermeier (directeur Japanmuseum SieboldHuis): 39 voor in de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis en 30 kunstwerken voor de tentoonstelling in Kunstcentrum Haagweg 4.

De winnaar Rob Verbunt heeft de jury verrast met zijn foto ‘A skin to live on’. Het humoristische werk laat de rug van een westerse man zien, die zijn tijd neemt op het toilet. Op de rug van deze man prijkt een Japanse tatoeage van een Samurai, naar een originele prent van Utagawa Kuniyoshi. De symboliek van het verdwijnen van de Samoeraistand bij het aanbreken van een nieuw tijdperk geeft dit werk een extra dimensie. Hij wint hiermee 500 euro en een solo-expositie bij Galerie Diana Lepelaar.

De tweede prijs is gegaan naar Peter van Ark met ‘Samurai warrior’, een schilderij met een maan, konijn en een krijger. Dit werk is verhalend, mystiek, bizar en sprookjesachtig. En doet iets met de verbeelding, daarom een verdiende tweede plek. Hij wint 250 euro en een solo-expositie in Galerie Diana Lepelaar.
De derde prijs is uitgereikt voor het werk ‘Overwinning’ van Nicolette Benard. De halsketting van bijzondere materialen met Japanse uitstraling maakte de jury hebberig.

De kunstwerken worden ter verkoop aangeboden, waarbij de opbrengst voor 100% terugvloeit naar de kunstenaar. De werken in Japanmuseum SieboldHuis zijn t/m 9 maart 2014 te zien. De selectie in Galerie Diana Lepelaar zijn van 20 t/m 22 december te bekijken.
 
meer informatie klik hier

Mede mogelijk gemaakt door

  • Leiden
  • Cultuurfonds Leiden
  • Fonds 1818