Tentoonstelling

Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten

5 juni t/m 5 september 2021

Gekko Header Facebook 02

Vanaf 5 juni is de tentoonstelling ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’ te zien. Het is voor het eerst dat er buiten Japan een groot podium wordt geboden aan deze veelzijdige kunstenaar.

Klik op onderstaande knop 'bekijk online' en loop (digitaal) door de tentoonstelling en bekijk de rolschilderingen, prenten en albums van Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten.

Een bezoek aan het museum is alleen mogelijk als u in het bezit bent van een online toegangskaart met inlooptijd.

Alle bezoekers moeten vooraf een inlooptijd reserveren, ook als u een museumkaart, vriendenpas of andere kortingskaarten heeft. De inlooptijden zorgen voor de spreiding van de bezoekers. Spontaan museumbezoek is niet mogelijk. Het museum volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid en het bezoekersprotocol.

Particuliere bruiklenen (o.a. een grote collectie uit Tasmanië!), bestaande uit prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen, hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. Naast ruim honderd werken van Ogata Gekkō (1859 – 1920) zijn er veertig kunstwerken van zijn tijdgenoten te zien. Deze tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst.

Drieluik Gekko

De 'gehurkte draak'-pruimenboom in Kameido, Ogata Gekkō ,1895. Privécollectie

Japanse prenten kenmerken zich door het gebruik van vaste compositieregels, strakke lijnen en heldere kleurvlakken, maar hoe anders is dit bij het werk van Ogata Gekkō. Zijn prenten worden met een nieuwe stroming geassocieerd: Shin nishikie (nieuwe brokaatprenten). Gekkō’s stijl ligt dichterbij de schilderkunst, onder meer door zijn zeer subtiele kleurovergangen.

Gekkō is een autonoom kunstenaar, die zichzelf heeft ontwikkeld tot een van de toonaangevende kunstenaars van zijn tijd. Zijn reputatie steeg niet alleen vanwege zijn uitmuntende techniek, maar ook door zijn veelzijdigheid: hij ontwierp naast prenten ook boekillustraties, kaften en indrukwekkende schilderingen op papier en zijde. Zijn populariteit resulteerde in een grote groep leerlingen, onder wie de belangrijke 20ste-eeuwse prentmaker, Yamamura Kōka. Vlak voor zijn dood werd Gekkō betiteld als een van de 'grand old men' van de Japanse prentkunst.

Gekk6
Gekk7

Tijdgenoten
Beroemde tijdgenoten zoals Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892), Kobayashi Kiyochika (1847-1915) en Toyohara Kunichika (1835-1900) zijn verantwoordelijk voor de beeldvorming van de Japanse prentkunst uit de late 19e eeuw. De vergelijking van Gekko’s werk met veertig werken van zijn tijdgenoten illustreert de verschillen, maar ook de overeenkomsten. Bekende thema's uit de Japanse prentkunst voeren de bezoeker mee door de tentoonstelling. De hoofdstukken ’Geschiedenis, legenden en samoerai-verhalen’, ‘Schoonheden. Het dagelijks leven: gewoontes en gebruiken’, ‘De natuur, landschappen en de stad’, ‘Literatuur en theater’, ‘Moderne oorlogen, moderne militairen’ geven een sprekend beeld van Japan in die periode.

Gekk3

Tsukioka Yoshitoshi (1839–1892), Fujiwara no Yasumasa speelt fluit by maanlicht Fujiwara, 1883. Privécollectie

In de tentoonstelling ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’ is een speciale kinderroute. In de museumwinkel kunnen kinderen een antwoordformulier ophalen. Speur naar de kinderroute-bordjes, los tien vragen op en vind het codewoord.

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Deze is te koop in de museumwinkel (€ 49,95). Het fascinerende verhaal van het leven en het werk van Ogata Gekkō wordt verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken en herinneringen van zijn zoon en van succesvolle leerlingen. Een veelzijdig activiteitenprogramma geeft verdere verdieping in de Japanse prentkunst, de kunstenaar en de Meiji-periode.

Deze tentoonstelling kreeg 4 ●●●● van NRC; "De manier waarop de snijders van de houtblokken en drukkers Gekko’s zachte kleuren en geschilderde vormen wisten af te drukken, is fenomenaal. Soms wordt, om het betoverende effect nog te vergroten, glimmend parelmoergruis of een zilver kimonorandje aan de druk toegevoegd. Gekko’s betoverende houtsnedes ogen als kunstige strips."

Logos Gekko