Tentoonstelling

Neko. De kat in de Japanse kunst

31 januari t/m 13 september 2020

Neko Header Facebook Sept F

Van 31 januari 2020 t/m 13 september 2020 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Neko. De kat in Japanse kunst’. Met traditionele- en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s wordt de rol van de kat in de Japanse kunst door de eeuwen heen getoond. Grote en kleine liefhebbers van katten en Japanse kunst mogen deze tentoonstelling niet missen!

Tijdens de tijdelijke sluiting van het museum is de tentoonstelling aangepast en zijn er maatregelen getroffen voor een veilig museumbezoek.

Klik hier voor meer informatie over de heropening en de voorzorgsmaatregelen.

Neko. De Japanse kat in de kunst

In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is te zien aan de onmisbare iconen uit de populaire cultuur zoals Hello Kitty, de Youtube sensatie Maru de kat, de kattencafés en zelfs meerdere ‘katteneilanden’. Katten worden al sinds hun komst in Japan omarmd door de bevolking. Maar waar komt deze liefde vandaan? In de tentoonstelling wordt dit aan de hand van de thema’s ‘De kat in de volkskunst’, ‘Kattenkwaad en kwade katten’ en ‘Mensenkat of kattenmens’ onthuld.

Neko 04 Lr
Neko04

Afbeelding links: Takahashi Shōtei, Naakte vrouw speelt met kat, 1927-1930, Scholten Collectie
Afbeelding rechts: Wada Yuina, 2015, Collectie Delaive


Grappige katten getransformeerd tot mens maar ook de speelsheid, schattigheid en het natuurlijke gedrag van de kat zijn terug te zien in de verschillende objecten, prenten, rolschilderingen en geïllustreerde boekjes in Japanmuseum SieboldHuis. Zo zijn de zeldzame schetsen van de 19e eeuwse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) een tastbaar bewijs van zijn bijzondere band met zijn huisdier. Ook in de prenten van Utagawa Kunisada (1786-1865) figureren katten in de houtblokprenten met mooie dames en courtisanes. Naast traditionele ukiyō-e, komt ook de 20ste en 21ste eeuwse prent- en schilderkunst aan bod. Daarnaast zijn er bijzondere objecten zoals netsuke, bronzen beeldjes en grote 19e eeuwse maneki neko, wenkende geluksbrengers (ook wel bekend als lucky cats) te zien.

Neko 10 Lr
Neko05 Lr

Afbeelding links: Maneki neko spaarpot in Tokoname-stijl, ca. 1940. Collectie Suzanne Klüver
Afbeelding boven: Maneki neko in Mikawa-stijl, 19e eeuw, Collectie kattenkabinet


Binnen de hedendaagse Japanse populaire cultuur zijn er veel antropomorfische katten. Het bekendste voorbeeld van de personificatie van de kat is Hello Kitty. In het ‘NEKO Project’ komt hedendaagse fotografie samen van kattenliefhebbende Japanse fotografen.

Neko03

Foto: Ogino Naoyuki, The little deity 2019, Collectie Ibasho Gallery

De Japanse kat wordt veelzijdig in beeld gebracht in Japanmuseum SieboldHuis. Bekijk de kat in de kunst, doe de neko-speurtocht en ontvang geluk van de maneki-neko. Of het nu om speelse ‘huistijgers’, kattenkwaad of kwade katten gaat, in deze tentoonstelling zie je hoe de liefde voor de kat tot uiting komt in Japanse kunst door de eeuwen heen.


Bekijk hier het item met directeur Kris Schiermeier en gastconservator Maureen de Vries over 'Neko. De kat in de Japanse kunst' bij Omroep West.

Speciaal voor kinderen:
Kinderen kunnen in de museumwinkel de gratis 'Neko-quiz' ophalen. Volg het zwarte katje door de tentoonstelling en beantwoord de vragen. Ga na afloop naar de kelder van het museum en maak een kattenkleurplaat, speel het neko-memoryspel en los de quiz op. Lever het formulier in bij de kassa in de museumwinkel. Wie weet win jij wel een prijs!
(Kinderen t/m 12 jaar gratis museumentree)

S0048

Ichiki Sohō. Kat met rat in lantaarn, 1915. Collectie Nihon no hanga

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus te koop voor € 19,50 in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Voor kinderen is er een gratis quiz verkrijgbaar. Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.

Neko Sponsorrijtje