Tentoonstelling

Japanse fabels door de Gebroeders Miedema

4 mei t/m 10 september 2023

Gebr M header Facebook HR

Japanse fabels door de Gebroeders Miedema

Speciaal voor Japanmuseum SieboldHuis zijn kunstenaars de Gebroeders Miedema in de wereld van de Japanse verhalen gedoken. Zij brengen twintig bekende en minder bekende Japanse verhalen op geheel eigen wijze in beeld, waarbij dieren en demonen centraal staan. De broers hebben ruim negentig tekeningen op papier gemaakt, waarbij de zachte uitstraling in contrast staat met de soms gruwelijke verhalen.

Beleef de Japanse fabels (opnieuw). Klik op onderstaande knop 'Bekijk online' en loop (digitaal) door de tentoonstelling.

Urushimataro

De ‘Gebroeders Miedema’ staat voor een artistieke verbintenis waarin drie broers, ieder op zijn eigen wijze, een wondere wereld scheppen waar dieren heersen. De broers Harry (1954), Hessel (1962) en Peter (1967) maakten werken waarin dieren, wezens en demonen de hoofdrol spelen, geïnspireerd door de symbolistische wereld van Japanse fabels. Ze hebben hun fantasie de vrije loop gelaten en de vertellingen in hun moderne beeldtaal omgezet, ieder in zijn eigen stijl. Samen vertellen ze een verhaal waarbij het niet uitmaakt wie wat gemaakt heeft. Bij het bekijken van de werken gebeurt er, juist door de overeenkomsten en verschillen, iets wonderlijks. Wat de een niet toont, laat de ander juist wel zien.

Nachtelijke parade1
Nachtelijke parade3
Nachtelijke parade

De broers scheppen hun eigen mysterieuze, buitengewone wereld met fantastische wezens, geschapen uit een combinatie van mensen, dieren en vreemde organismen. Alle werken zijn getekend op papier met pastel, houtskool, contékrijt of kleurpotlood, op vast formaat, maar ook in twee- en drieluiken wat verwijst naar de Japanse houtblokprenten.

Kraanvogelbruid

In Japan vind je in het dagelijks leven veel verwijzingen naar de oude verhalen die het land rijk is. Het draait vaak om karma waarbij goede daden beloond en slechte daden bestraft worden. Vaak spelen sprekende dieren met menselijke eigenschappen een belangrijke rol en is er een duidelijke moraal in de verhalen te herkennen. De veelzijdige verhalen zijn soms gruwelijk, soms onlogisch of oneerlijk. Maar wat altijd opvalt, is dat het draait om menselijke gevoelens, zoals angst, jaloezie, pijn, trouw en rechtvaardigheid.

In Japan is er een grote voorliefde voor pratende dieren en beesten met menselijke eigenschappen. Zo zijn er bekende (fabel)dieren zoals de kappa (riviermonster), de oni (demon met hoorns) en de tanuki (wasbeerhond). In de tentoonstelling ontmoet u sprekende kikkers, katten of een haas, een betoverende kraanvogel, de bovennatuurlijke Baku die nachtmerries verslindt, of Umibōzu, het verlegen zeespook: het zijn enkele van de geheimzinnige, soms angstaanjagende of goedwillende wezens die u meenemen in de wondere wereld van de Japanse fabels.

Miedema 093

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, geschreven door Zeno Zonneveldt. Daarnaast biedt een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de Japanse volksverhalen en fabels. Voor kinderen is er een gratis speurtocht.

Broeders samen drieluik lr

Logos miedema

.