Tentoonstelling

Hedendaagse kunst in het SieboldHuis

09 januari 2012 t/m 04 maart 2012

Opbouw

Het Japanmuseum SieboldHuis laat zestig kunstwerken zien van kunstenaars uit het kunstcentrum Haagweg 4. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de tentoonstelling “Maanlicht, Mysterie en Schoonheid” in het SieboldHuis. Deze tentoonstelling bestaat uit 130 topstukken van Yoshitoshi uit de collectie Freis uit Las Vegas.

Haagweg 4

Begin 2011 zijn er aan de Haagweg 4 atelierruimten gecreëerd en is een nieuw bruisend kunstcentrum geboren. Zestig kunstenaars van Haagweg 4, zoals Casper Faassen, Halbe Nicolai en Maayke Schuitema hebben zich speciaal voor de tentoonstelling in het SieboldHuis laten beïnvloeden door de complexe wereld van prentkunstenaar Tsukioka Yoshitoshi. De samenwerking met het SieboldHuis is tot stand gekomen door het initiatief van Galerie Diana Lepelaar die vanaf januari 2012 is geopend aan de Haagweg 4-E16.

Yoshitoshi

De werken van 30 x 30 cm hangen door het hele museum op weg naar de tentoonstelling “Maanlicht, Mysterie en Schoonheid”. Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892) was de laatste grote traditionele Japanse prentkunstenaar. Hij besteedde aandacht aan grote veldslagen en portretten tot mysterieuze verhalen over spoken en geesten. De maan is regelmatig aanwezig om de composities te hullen in haar zachte licht. Een prachtige inspiratiebron voor de hedendaagse kunstenaar.