Detail uit: De twaalfde maand – Sneeuw kijken, Miyagawa Shuntei, 1898
De jaargetijden zijn een terugkerend thema in de Japanse kunst, cultuur, tradities en gebruiken en een geliefd onderwerp in de prentkunst. Deze presentatie met prenten uit de laat 19de en vroeg 20ste eeuw tonen verschillende voorstellingen waarin de Japanse seizoenswisseling en natuurschoon een belangrijke rol spelen.
Kobayashi Kiyochika , Sugawara no Michizane Uit de serie: Lessen over de basis van success. 1885
Met uitzondering van de uiteinden van de eilandengroep ervaart Japan grotendeels dezelfde veranderingen in weer en temperatuur. Deze afwisselingen zijn zichtbaar in seizoensgebonden activiteiten en gewoontes. Vanzelfsprekend zijn er overeenkomsten met het westen. Zoals plezier van bloemen in de lente, genieten van koele zomeravonden, vieren van de oogst tijdens de herfst en het verwelkomen van het nieuwe jaar in de winter. Maar sommigen verbanden liggen diep verborgen in traditie en symbolen waardoor de prenten niet meteen duidelijk zijn.
Werken van beroemde kunstenaars zoals Kunisada, Yoshitoshi en Koson illustreren de lente, zomer, herfst en winter en tonen Japanse verhalen, legendes en tradities.
Deze selectie prenten zijn afkomstig uit de schenking van verzamelaars Muck en Mieke Douma en worden voor het eerst tentoongesteld.