Tentoonstelling

De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai

8 december t/m 27 mei 2018

Sh Krijger Header Facebook 01

De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

Noh Mask 71
Helmet Mask 10

De fascinerende samurai uit het oude Japan waren naast gevaarlijke krijgers ook beschermheren van kunst en wetenschap en hadden een verfijnde culturele levensstijl. Zij beoefenden verschillende kunstuitingen zoals kalligrafie, ikebana, schilderkunst en de theeceremonie. Opvallend is de passie waarmee de grote krijgsheren het nō-theater bestudeerden, aanschouwden en zelfs beoefenden. Hun liefde voor de schone kunsten werd doorgevoerd op het strijdtoneel.

De indrukwekkende wapenrusting was voor de samurai niet alleen een draagbaar pantser dat hen beschermde in de strijd, maar gaf ook waardigheid en uitdrukking aan hun persoonlijkheid en status. De maskers, helmen, harnassen en zwaarden werden gemaakt door de allerbeste handwerkslieden. Er werd gebruik gemaakt van kostbare metalen, schitterend lakwerk en waardevolle stoffen. Het merendeel van deze topstukken is nog niet eerder aan het publiek getoond.

Armour 4
Helmet Mask 21
Kinderquiz Krijger

Speciaal voor kinderen:
Volg de groene bordjes in de tentoonstelling en kom meer te weten over samurai, nō-theater en Japan. Ga na afloop naar de kelder van het museum en maak een kleurplaat, speel het masker-memoryspel en test je kennis in de quiz. Wie weet win jij wel een prijs! (Kinderen t/m 12 jaar gratis museumentree)

Catalogus en activiteiten
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er in samenwerking met Leiden University Press een inhoudelijke en rijk geïllustreerde catalogus geschreven door gastconservator Bas Verberk. Deze catalogus is te koop voor €34,50 in de museumwinkel. Daarnaast worden er In het kader van deze tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Mede mogelijk gemaakt door

Astellas Logo 4 C Tag
Vsbfonds Pay Off Cmyk
Pbcf Logo Nieuw
Logo  Lup Boven In Pagina 25112011 Kopie1 Thumb
Ailion Foundation Logo