• Nieuws

Nieuws

Schenking netsuke en okimono

Geplaatst op 06 maart 2024

Schenking netsuke

Japanmuseum SieboldHuis heeft twee prachtige schenkingen netsuke en okimono mogen ontvangen! Een totaal van 16 objecten wordt hiermee toegevoegd aan onze collectie.

Een netsuke is een met de hand gesneden gordelknoop. De traditionele kimono had geen zakken. Om toch iets mee te kunnen nemen, werden er objecten bevestigd aan koorden (himo). Deze koorden werden achter de riem (obi) doorgehaald en aan de bovenkant aan een netsuke vastgemaakt die ervoor zorgde dat de koorden niet achter de obi doorgleden. Met name voor de rijke stadsbewoners werden de netsuke steeds mooier en verfijnder gemaakt. Netsuke werden daarmee objecten die de status van de drager uitstraalde.

Okimono is een Japanse term dat 'ornament voor uitstalling' betekent. Okimono kwamen op in de 19e eeuw. Als gevolg van de invloed uit het Westen werden er zakken toegevoegd aan de Japanse kimono, waardoor er geen netsuke meer nodig waren. Echter, het vakmanschap van de netsuke-snijders ging niet onopgemerkt voorbij aan de westerlingen. De vraag naar okimono nam vanuit deze groep toe: hetzelfde vakmanschap, maar zonder de toepassing van een gordelknoop. Voormalige netsuke-snijders begonnen zich daarom te richten op okimono voor de export.

De eerste schenking is afkomstig van een Nederlands echtpaar woonachtig in Australië. Daarnaast hebben we een Leidsche schenking ontvangen. Onze dank voor deze schenkingen is groot.