Nieuws

Opening Blekerspark

Geplaatst op 23 september 2020

L1010776

Wethouder Ashley North en directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier met de overlevingsboom in het Blekerspark, Foto: Buro JP

Op 23 september 2020 opende wethouder Ashley North samen met directeur Japanmuseum SieboldHuis het op Japan geïnspireerde Blekerspark. Het Blekerspark is onderdeel van het Singelpark, een kilometerslang stadspark dat het historische centrum van Leiden omringt.

Wethouder Ashley North opende vandaag officieel het Blekerspark. Samen met Kris Schiermeier, directeur van Japanmuseum SieboldHuis, nam hij een bijzondere Japanse vredesboom in ontvangst. Deze Japanse notenboom, een Ginkgo biloba, is een afstammeling van een boom die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd. De vredesboom wordt binnenkort in het park geplant. Het park was sinds juli al open voor het publiek en sindsdien zijn er nog wat puntjes op de i gezet. Het park is nu in volle glorie te bewonderen en gebruiken en heeft een Japans thema, met onder andere de Japanse steiger en een mussenmuur. In het park zijn 31 bomen terug geplant, die zorgen voor een hogere biodiversiteit en zijn nieuwe houten speeltoestellen geplaatst. Het ontwerp voor het park is tot stand gekomen in samenwerking met bewoners, scholieren, ondernemers, de Vrienden van het Singelpark en andere belanghebbenden.

Japans thema

Het ontwerp van het Blekerspark is op Japan geïnspireerd, met een Japanse steiger, een mussenmuur en veel Japanse bomen en planten. Maar waarom het Japanse thema? Philipp Franz von Siebold kocht (naast zijn huis op het Rapenburg) in 1840 een stuk grond op steenworp afstand van het Blekerspark. Aan de Lage Rijndijk liet Siebold huize Nippon bouwen. Hier legde hij een kleine botanische tuin aan, waar hij de uit Japan meegebrachte planten en zaden opkweekte. Zo’n 70% van de bloeiende planten in onze tuinen zijn door Siebold vanuit Japan mee naar Europa genomen. Een deel van deze planten zijn terug te zien in dit park. Zoals de blauwe regen en de irissen bij de steiger.

Overlevingsboom

Op 6 augustus werd Hiroshima getroffen door de atoombom. Slechts 173 bomen overleefde deze allesvernietigende atoomexplosie. Dit zijn ‘de bomen die alles zagen’ en worden gekoesterd door de inwoners van Hiroshima. Overal ter wereld worden nakomelingen van de overlevingsbomen geplant om aandacht te vragen voor het dreigende gevaar van atoomwapens en om het belang van ecologie en biodiversiteit te benadrukken.

Ter gelegenheid van de 75e herdenking van de atoomaanvallen in Japan wordt op 23 september een overlevingsboom geplant in het Blekerspark een nieuw deelgebied van het Leidse Singelpark. Wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit, & Beheer Openbare Ruimte) heeft samen met Kris Schiermeier (directeur Japanmuseum SieboldHuis) deze Japanse vredesboom onthuld. De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is een afstammeling van een boom die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd.