• Nieuws

Nieuws

Nieuwe keizerlijke periode; Reiwa

Geplaatst op 02 april 2019

Reiwa

De nieuwe keizerlijke periode Reiwa is per 1 mei ingegaan. Het nieuwe tijdperk is ingegaan op het moment dat de vorige keizer Akihito is afgetreden en zijn zoon Naruhito hem heeft opgevolgt.

Reiwa (uitgesproken als: Reewa) is afkomstig uit de zogenoemde Manyōshū, de oudste collectie Japanse gedichten, die dateert uit 759. 'Rei' betekent gelukkig, of bevel. 'Wa', vrede of eendracht. Reiwa betekent mooie harmonie.

In de uitzending van 1 april 2019 'NOS Met het oog op morgen' geeft directeur Kris Schiermeier uitleg over Reiwa. Klik hier om het item te luisteren.

In het RTL Nieuws van 1 april om 19:30 geeft directeur Kris Schiermeier een interview over Reiwa. Bekijk het item hier (vanaf 17:07 min.)

De uitzending van Blauw Bloed stond zaterdag 13 april geheel in het teken van de de kroning van de Japanse keizer. Op 30 april werd de abdicatie besproken in de talkshow M. van KRO-NCRV. Bekijk hier het fragment met Kris Schiermeier en Joan Veldkamp terug in de talkshow van Margriet van der Linden bij KRO-NCRV.