Symposium

VVAK Lustrum Symposium

Zaterdag 23 juni 2018, 10.00 - 19.30 uur

Vvak 100 Jaar

Op 23 juni 2018 viert de VVAK haar 100-jarig bestaan in het sfeervolle Auditorium van het Rijksmuseum met het internationaal symposium Collecting Asian Art in the Western World: Past, Present & Future met sprekers uit bekende musea over het verzamelen van Aziatische kunst door de eeuwen heen, over belangrijke Aziatische museumcollecties en wat hiermee te doen in de toekomst.

De sprekers presenteren collecties Aziatische kunst uit het Rijksmuseum Amsterdam (VVAK), Museum Volkenkunde en het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, Museum für Asiatische Kunst en de Deutsche Gesellschaft für Ostasiatische Kunst Berlin, Museum Rietberg Zürich, Freer/Sackler Gallery Washington, Museum Guimet Parijs, en Metropolitan New York.

In juni 1918 werd de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK) opgericht in Nederland, een vereniging die de belangstelling voor de kunsten uit Azië wilde bevorderen en liefhebbers op dit terrein bij elkaar wilde brengen. Tien jaar na de oprichting werd besloten een eigen museum te beginnen, dat er in 1932 al kwam en nu – 100 jaar na de oprichting – is de collectie van de Vereniging met ongeveer 1850 objecten de beeldbepalende kern van de presentatie Aziatische kunst in het Rijksmuseum. Deze internationaal hooggewaardeerde collectie is springlevend en wordt nog steeds aangevuld met schenkingen, legaten en ook aankopen. De Vereniging telt in 2018 ruim 600 leden, allen betrokken liefhebbers en verzamelaars van kunst uit Azië. Leden van de VVAK krijgen drie keer per jaar het tijdschrift Aziatische Kunst en genieten van exclusieve uitnodigingen voor lezingen en excursies.

Sinds vijf jaar heeft de VVAK ook een jongerenkring: Ikigai. Het succes van deze groep geïnteresseerden tot 35-40 jaar, bewijst de hernieuwde belangstelling voor onder andere China, India en Indonesië, ondermeer als gevolg van de snel groeiende Aziatische economieën en de westerse bedrijven die zich daar vestigen. Wetenschappelijk onderzoek en educatie op het terrein van Aziatische kunst en cultuur bevordert de vereniging met een door de VVAK gesponsorde leerstoel aan de Universiteit Leiden.

Klik hier voor meer informatie en het programma

Datum: Zaterdag 23 juni 2018 van 10.00-19.30

Locatie: Auditorium Rijksmuseum Amsterdam

Registreren: Leden € 35, niet-leden € 80, inclusief koffie/ thee, lunch en receptie. 
Betaling en registratie gaat via de webshop op de VVAK-site of via de onderstaande link.

Koop hier uw ticket