Deze lezing zet de ontwikkelingen in de Japanse landschapsprenten van de negentiende en twintigste eeuw in het licht; van Hiroshige's beroemde hotspots vol overlevering tot de technische hoogstandjes in de anonieme locaties van Hasui.
Betoverend zijn ze: de landschappen van de Shin hanga-kunstenaars die nu de muren van het SieboldHuis sieren. Het landschap was geen onbekend genre in de houtdrukkunst, al in de vroege negentiende eeuw veroverden de iconische ontwerpen van Katsushika Hokusai en Utagawa Hiroshige de harten van de stedelingen in Edo.
Na de opening van de handel met het Westen kreeg de Japanse prent een nieuw publiek. De kunstenaars kregen tegelijkertijd nieuwe inspiratie. Rond de jaren 1870-1880, in zijn scènes van Tokio, de nieuwe naam die de oude stad Edo gekregen had, speelt Kobayashi Kiyochika met licht en schaduw zoals nog nooit in Japanse prenten vertoond was. Wellicht zijn tijd vooruit, want pas in de vroege twintigste eeuw, wanneer uitgever Watanabe Shōzaburō in zijn zoektocht naar een nieuwe stijl samenwerkt met kunstenaars zoals Itō Shinsui en Kawase Hasui, worden weer grote sprongen gemaakt in innovatie — en wordt gebroken met traditie.
Jim Dwinger is mede-auteur van de catalogus 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan' die bij de tentoonstelling is uitgebracht.
Datum: Zondag 4 september 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Door: Jim Dwinger
Locatie: Japanmuseum SieboldHuis