Activiteit

Museumnacht 2023

Zaterdag 3 juni 2023, 20.00 - 01.00 uur

Museumnacht 2023

De Leidse musea openen hun deuren voor de vijftiende editie van Museumnacht Leiden. Alle vaste collecties zijn te bezichtigen en elk museum heeft een aanvullend, gevarieerd Museumnachtprogramma. Kom naar Japanmuseum SieboldHuis voor een silent disco, cosplay, kalligrafie, robot-lezingen, Japanse games, verhalen en meer.

De Leidse musea openen hun deuren voor de vijftiende editie van Museumnacht Leiden. Alle vaste collecties zijn te bezichtigen en elk museum heeft een aanvullend, gevarieerd Museumnachtprogramma. Kom naar Japanmuseum SieboldHuis voor een silent disco, cosplay, kalligrafie, robot-lezingen, Japanse games, verhalen en meer.

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea.

 • Datum: zaterdag 3 juni 2023
 • Tijd: 20.00 - 01.00 uur
 • Kaartverkoop: via de website van Museumnacht Leiden.

Mini-colleges Bots like you! door

 • 20:30 - 21:00
  Kind- en tiener college; Ontdek de wereld van Robots!

  Er zijn ontzettend veel verschillende robots, zeker in Japan. Er zijn emotionele, creatieve, nutteloze, nieuwsgierige en zelfs poepende robots. Maar waarom? Peter van der Putten en Maarten Lamers van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) leren jou van alles over robots van vroeger, nu en de toekomst. Zien wij jou om 20:30 in het Japanmuseum SieboldHuis?
 • 21:30 - 22:00 uur en 22:30 - 23:00 uur
  Mini-college Bots Like You: waar de mens en robots elkaar vinden

  Peter van der Putten en Maarten Lamers van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) geven een lezing over de ontwikkeling van robots, de menselijke kant van robots en de robotisering van de samenleving. Waarom zijn er emotionele, nieuwsgierige, hulpeloze en poepende robots? En welke functies hebben zij? Dat ontdek je tijdens de Museumnacht in dit mini-college om 21:30 en 22:30 in het Japanmuseum SieboldHuis.
 • 23:30 - 0:00 uur
  Bots Like You: Late night edition

  Peter van der Putten en Maarten Lamers van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) geven een korte lezing over een onbelichte maar spannende kant van robotisering. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van robots in de slaapkamer? Dat ontdek je tijdens de Museumnacht in dit mini-college om 23:30 in het Japanmuseum SieboldHuis

Silent Disco & Cosplay

Laat je tijdens Museumnacht 2023 inspireren en ontdek nieuwe werelden. Ken jij de wereld van Cosplay? Kom naar de Silent Disco op de binnenplaats van Japanmusem SieboldHuis en maak kennis met Cosplay en J-pop. Bekijk de bijzondere Anime en Manga kostuums van de cosplayers op de dansvloer en zet je koptelefoon op en laat je meevoeren door de Japanse popmuziek. Zien we jou op de dansvloer?

20:00 - 01:00 uur, doorlopend - Binnenplaats

Japanse arcade games

Japan staat bekend om de vele populaire arcade games en spellen. Een typisch Japans spel is Pachinko. Door heel Japan vind je pachinko parlours, gamehallen vol met pachinko-kasten. Tijdens de Museumnacht kun je dit geluksspel en nog vele andere Japanse arcade-spellen spelen. Game on!

20:00 - 0:30 uur, doorlopend - Japankamer

Creatieve Workshop: De kunst van kalligrafie op een Japanse waaier

Heb je altijd al Japanse kalligrafie willen uitproberen? Kom dan tijdens de Museumnacht naar Japanmuseum SieboldHuis. Kies een Japans karakter, ga aan de slag met een speciale kwast en inkt en maak je eigen uchiwa-waaier. Daarmee hou je de rest van de Museumnacht het hoofd koel!

20:15 - 0:30 uur, doorlopend - Kelder

Japanse verhalen van Gerard

Tijdens de Museumnacht 2023 vertelt Gerard jou het verhaal achter de betoverende kunstwerken van de Gebroeders Miedema. De broers hebben zich laten inspireren door Japanse fabels en illustreerde beestachtige wezens uit ontroerende of gruwelijke Japanse verhalen. Gerard neemt je mee in de rijke Japanse verhalenwereld en vertelt de Japanse sprookjes en legenden die achter deze kunstwerken schuilgaan.

20:15 - 20:30 uur
21:00 - 21:15 uur
21:45 - 22:00 uur
22:30 - 22:45 uur
23:15 - 23:30 uur
0:00 - 0:15 uur
1e en 2e verdieping

Tuin

Toe aan een korte break? Kom tot rust in de tuin van Japanmuseum SieboldHuis. Neem een drankje en bereid je alvast voor, voor de rest van de Museumnacht.

20:00 - 0:30 uur, doorlopend - In de tuin

Let op: bekermuntjes

Het beleid van de gemeente Leiden is om bij evenementen gebruik te maken van ECO-bekers, waarop € 1,- statiegeld zit. Tijdens het kopen van een ticket kunt u alvast kiezen of u meteen een bekermuntje koopt, om op de avond zelf eenvoudig een ECO-beker kunt verkrijgen. Wanneer u een consumptie wilt nuttigen in een museum of op één van de locaties van de Museumnacht Leiden, is een bekermuntje verplicht. We raden u aan om er ééntje aan te schaffen per ticket. Deze bekermuntjes zijn niet te koop in Japanmuseum SieboldHuis. Aan het einde van de avond heeft u de mogelijkheid dit statiegeld weer terug te krijgen.

Promofilm Museumnacht Leiden 2022