Ben jij helemaal fan van Japanse kunst, de taal, manga of Siebold? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan zijn deze colleges in Japanmuseum SieboldHuis iets voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen experts wat je altijd al had willen weten over Japan.
Verschillende musea in Nederland organiseren collegereeksen, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Echte experts geven antwoord op de leukste, gekste, bijzonderste en spannendste vragen. Dit najaar start er weer een collegereeks waarin experts vertellen wat je altijd al had willen weten over Japan.
Voor wie? Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten? € 30,- voor de reeks van 4 colleges
Wanneer?
Zondag 10 september, van 11.00 - 12.00 uur
* Florence Stieber - Hoe maak je een manga?
Zondag 8 oktober, van 11.00 - 12.00 uur
* Paco Sekreve - Hoe overleef ik in Japan?
Zondag 12 november, van 11.00 - 12.00 uur
* Sanne van de Haar - Kan jij Japans?
Zondag 10 december, van 11.00 - 12.00 uur
* Ton van Zeeland - Wat ontdekte Siebold in Japan?
Hoe maak je een manga?
Door expert Florence Stieber
Wat is Manga eigenlijk, hoe is het ontstaan en nog het meest belangrijk, hoe teken je een Mangafiguur. Japanoloog Florence Stieber leert je alles over manga. In dit college ga je zelf aan de slag en leer je stap voor stap hoe je een mangafiguur moet tekenen.
Paco’s survivalgids: Hoe overleef ik in Japan?
Door expert Paco SekreveWat weet jij over Japan? Het is een heel ander land dan Nederland met een andere taal, ander eten en andere gebruiken. Leven in Japan als Nederlander is daarom wel even wennen! Japanoloog en ervaringsdeskundige Paco Sekreve weet alles over Japan. Tijdens dit college geeft hij tips over het leven als buitenlander in Japan.
Kan jij Japans?
Door expert Sanne van de Haar
Ja! Tijdens dit college leer je van alles over de Japanse taal en zelfs Japans schrijven. Wist je bijvoorbeeld dat het Japanse schrift bestaat uit drie schriften (hiragana, katakana en kanji) die door elkaar heen worden gebruikt? Het Japanse schrift is daardoor behoorlijk ingewikkeld! Japanoloog Sanne van de Haar leert je om Japanse karakters te herkennen, te ontcijferen en na te schrijven.
Wat ontdekte Siebold in Japan?
Door expert Ton van Zeeland
Van 1633 tot 1853 was Japan afgesloten voor de buitenwereld. Hollanders waren de enige westerlingen die welkom waren op een klein gedeelte van Japan. Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat Philipp Franz von Siebold voor het eerst voet aan wal zette op Deshima, de Nederlandse handelspost in Japan. Siebold (naamgever van Japanmuseum SieboldHuis) heeft er zes jaar gewoond, wat heeft hij daar al die tijd gedaan en wat heeft hij allemaal ontdekt?