Tentoonstelling

Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap

17 december t/m 12 juni 2022

Header Misleiden

Wij doen mee met Misleiden! In deze tentoonstelling zijn verschillende misleidende objecten uit onze collectie te zien. Kom ze vanaf 17 december bekijken bij Museum De Lakenhal én online.

Echt of nep? Die vraag staat centraal bij Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap, die vanaf 17 december te zien is bij Museum De Lakenhal. In de tentoonstelling zijn meer dan twintig misleidende objecten uit verschillende Leidse collecties te bewonderen, waaronder die van Japanmuseum SieboldHuis. Uit onze collectie zijn twee acteursprenten te zien. De tentoonstelling zal ook geheel digitaal te bezoeken zijn op Things That Talk.

Wat zijn de beweegredenen van vervalsers om te doen wat ze doen? En als een object niet van echt te onderscheiden is, is het dan niet een kunstwerk op zich? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling Misleiden, waarmee Leidse instellingen een kijkje in de keuken van onderzoekers en conservatoren bieden. Zo zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld een als draak vermomde rog, een vervalste reliëftegel en een wel heel knap nagemaakt oog te bewonderen.

Met werken uit de collecties van Museum De Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis Biodiversity Center, Museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Universiteitsbibliotheken Leiden, Erfgoed Leiden en het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO).

Tentoonstelling Misleiden
Datum
17 december t/m 12 juni 2022
Online via Things that Talk
Offline
in Museum de Lakenhal, Oude singel 32, Leiden