• Activiteiten

Lezing

Lezing 'Twee Japanners bij Loge La Vertu, een uniek verhaal 1863-1865'

Zondag 9 juni 2024

Lezing la vertu 2

Ter gelegenheid van de huidige tentoonstelling 'Roerige tijden. Nederland - Japan en de val van de samurai' wordt de lezing 'Twee Japanners bij Loge La Vertu, een uniek verhaal 1863-1865' gehouden.

In de tentoonstelling 'Roerige tijden. Nederland - Japan en de val van de samurai' is een groepsfoto te zien van één van de Japanse missies. Op deze foto staan Tsuda Shin’ichirō (Mamichi) en Nishi Shūsuke (Amane). Zij werden door het shogunaat naar Leiden gestuurd om daar rechten te studeren. In 1864 werden zij als allereerste Japanners beiden lid bij La Vertu, een loge van de vrijmetselarij in Leiden. Bij terugkomst in Japan hebben ze hier beiden nooit een woord over losgelaten en pas veel later werd dit feit bekend in Japan. Vanaf dat moment is La Vertu een plek van grote interesse voor Japanse onderzoekers.

2

Gedenksteen
Tegenover Japanmuseum Sieboldhuis, aan het Rapenburg, bevindt zich de zijstraat Langebrug. Op die hoek van Rapenburg - Langebrug, ter hoogte van huisnummer 12, hangt een gedenksteen. Hier staan de namen op vermeld van de twee Japanners die ooit lid waren bij La Vertu.

Constitutieboek
Rond 1980 wordt er een fascinerende ontdekking gedaan in Japan, namelijk dat er twee Japanse handtekeningen staan in het eeuwenoude Constitutieboek van Loge La Vertu in Leiden. Dit Constitutieboek wordt getoond tijdens de lezing.

Datum: 9 juni 2024, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree)
Docent: Jan Rezelman
Maximumcapaciteit: 35 personen

Foto Jan Rezelman

Jan Rezelman

Jan Rezelman is sinds 2017 lid van Vrijmetselarij loge La Vertu in Leiden. Vanaf 2022 heeft hij hier de rol van archivaris. La Vertu is opgericht in 1757 en is daarmee de oudste vereniging van Leiden. Het archief van La Vertu is goed bewaard gebleven en vormt een grote bron voor verhalen. Van al deze verhalen, springt het verhaal van Nishi en Tsuda eruit voor Jan.