Workshop

Kigo - Seizoenswoorden in Japanse haiku

Woensdag 4 mei 2022, 14.00 - 15.00 uur

Workshop Kigo

Haiku-liefhebbers opgelet! Ben jij ook dol op Japanse gedichten? Misschien weet je zelfs al wat een haiku is en hoe je deze zelf kunt maken. Maar wist je dat in traditionele Japanse haiku ook vaak kigo voorkomen?

Kigo zijn seizoenswoorden in Japanse haiku waarmee naar een bepaald seizoen wordt verwezen. Dit kunnen gewoon de woorden ‘zomer’ of ‘lente’ zijn, maar vaak wordt in een haiku een woord uit de natuur gebruikt om naar een seizoen te verwijzen. Zo staat ‘sneeuw’ voor winter en ‘kersenbloesem’ voor de lente.

In deze workshop zullen jullie alles leren over het gebruik van kigo in traditionele Japanse haiku. Ook ga je zelf met Japanse kigo aan de slag! Samen met Japan-experts Sanne, Luisa en Juliëtte zal je eerst oefenen hoe je woorden zoals de seizoenen in het Japans schrijft, en mag je jouw eigen haiku-papier versieren die past bij jouw favoriete kigo. Uiteindelijk zal je met een prachtig eigengemaakte haiku geschreven in het Japans naar huis gaan!

Deze workshop is voor iedereen vanaf 8 jaar.

Datum: Woensdag 4 mei 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: Gratis (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Docenten: Sanne van de Haar, Luisa Clark Homburg en Juliëtte Melenhorst
Locatie:
Japanmuseum SieboldHuis

Lcos22 logo RGB

Deze activiteit is een samenwerking tussen de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en Japanmuseum SieboldHuis en wordt georganiseerd in het kader van European City of Science 2022.