Lezing

Kabuki-theater in de prentkunst van Kunisada

Zondag 8 januari 2017, 14.00 - 15.00 uur

Tt Kunisada Iwai Kumesaburo

Het kabuki theater vormde het belangrijkste onderwerp in de prentkunst van Utagawa Kunisada. Henk en Arendie Herwig vertellen in deze lezing meer over de traditionele Japanse theatervorm ontstaan in de Edo-periode.

Elke acteursprent laat een specifieke rol in een specifiek toneelstuk zien. Het merendeel van de prenten vermeldt de acteursnaam en dikwijls de rol. Via de annalen van het kabuki theater die bewaard zijn gebleven kunnen we dikwijls de precieze datum van de uitvoering van een toneelstuk achterhalen.

De expressieve uitdrukkingen, de vreemde standen van de ogen horen bij hoogtepunten van een kabuki uitvoering. De specifieke pose (mie) wordt enige seconden aangehouden waarop het publiek met enthousiasme reageert. Het zijn juist die hoogtepunten die de kunstenaar kiest als een uitgever hem vraagt een prent te ontwerpen van een specifieke acteur in een van zijn beroemdste rollen. Japanse fans van kabuki theater kochten deze prenten graag.

In deze lezing vertellen Henk en Arendie Herwig meer over deze traditionele Japanse vorm van theater ontstaan in de Edo-periode.

Datum: 8 januari, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €5,- (exclusief museumentree en transactiekosten)
Maximumcapaciteit: 45 personen

(Deelname alleen mogelijk via reservering)