Lezing

Japans naakt en censuur

Zondag 2 juni 2019, 14.00 - 15.00 uur

Kustenares Megumi Igarashi Met Vagina Sculpturen

Afbeelding: Japanse kunstenares Megumi Igarashi met haar vaginasculptuurtjes.

Japanoloog Philo Ouweleen bespreekt in vogelvlucht veranderende ideeën over naaktheid in Japan.

Naaktheid was lange tijd in Japan iets vanzelfsprekends. Het naakt zijn stond vaak los van erotiek en in het teken van alledaagse handelingen: zoals het samen baden met familie en vrienden. In 1854 opende Japan zijn deuren voor de rest van de wereld. Veel ideeën en technologieën uit het buitenland deden hun intrede. Zo veranderde ook de Japanse visie op naakt. Dit had grote invloed op beleidsvorming.

Er werden strikte zedenwetten ingevoerd, die het tonen van schaamhaar en genitaliën strafbaar stelden. Tot op de dag van vandaag levert deze censuur voor Japanse kunstenaars lastige situaties op: vrijheid van expressie in kunst is in Japan niet wettelijk beschermd. Tegelijkertijd kent Japan een van de grootste seksindustrieën ter wereld.

Ontdek in deze lezing van Japanoloog Philo Ouweleen de veranderende ideeën in de Japanse maatschappij en kunst ten aanzien van naaktheid en seksualiteit.

Philo

Philo Ouweleen

Japanoloog, kunstenaar en public speaker Philo Ouweleen geeft lezingen over Japan gerelateerde onderwerpen. Met een focus op Japanse kunst, media en Japanse films.

Datum: 2 juni 2019, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Maximumcapaciteit: 45 personen
Reserveren: Via onderstaand formulier