Lezing en wandeling

Fotografen in het voetspoor van Von Siebold

Woensdag 15 juni 2022, 18:00 - 21:00 uur

Tree and soil Hortus

Copyright Robert Knoth en Antoinette de Jong

Woensdagavond 15 juni kunt u op de open zomeravond in de Hortus botanicus Leiden kennismaken met de kunstenaars Robert Knoth en Antoinette de Jong. Luister naar de lezing van kunstenaars en wandel samen met oud-hortulana Carla Teune en de kunstenaars naar de Japanse tuin in avondsfeer.

Programma
• 18.00-19.00 informatietafel, ontmoet de makers en bekijk het boek, schrijf u in voor lezing en rondleiding;
• 19.00-19.45 korte lezing en gelegenheid tot vragen stellen;
• 19.45-20.45 wandeling langs de Japanse tuin en de planten uit Japan.

Datum: Woensdag 15 juni 2022, 18:00 - 21:00 uur
Locatie:
Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden
Kosten
: Gratis, excl. hortus-entree
Aanmelden:
Via onderstaande link

Robert Knoth en Antoinette de Jong hebben jaren gewerkt aan hun nieuwe project en boek ‘Tree and Soil’. Na de tsunami en kernramp van 2011 trokken Knoth en De Jong naar Japan en fotografeerden en filmden zij tijdens meerdere reizen de veranderingen in de gesloten zones rond Fukushima gedurende een periode van vijf jaar. Ze documenteerden verlaten boerderijen, tuinen, akkers en de omliggende heuvels en bossen. Ook interviewden zij de geëvacueerde bewoners. Dit project resulteerden in een fotoboek en tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag.

Knoth en De Jong combineren hun fotografie met afbeeldingen uit de Sieboldcollectie, genoemd naar de Duitse arts en natuurvorser Philipp Franz von Siebold. Hij was verbonden aan de Nederlandse handelsmissie op Dejima voor de kust bij Nagasaki. Japan was nog zeer gesloten, maar als geneesheer was Siebold in de gelegenheid te reizen en een grote natuurhistorische verzameling aan te leggen. Hij bracht vele duizenden planten en (geprepareerde) dieren mee en ook een ware schat aan houtblokprenten van kunstenaars zoals Kawahara Keiga.

Copyright Robert Knoth en Antoinette de Jong

Copyright Robert Knoth en Antoinette de Jong