Tentoonstelling

Vissen

06 april 2012 t/m 08 juli 2012

M 1038  Cxxxi 4

Japanse vissen in het Japanmuseum SieboldHuis in alle vormen en maten. Van 6 april tot en met 8 juli presenteert het SieboldHuis de tentoonstelling Vissen van Haai tot Koi. Een familietentoonstelling die laat zien hoe Siebold tussen 1823 en 1834 vissen verzamelde in Japan.

April12 0021
M 150 125 3

Deelcollectie

Met de tentoonstelling 'Vissen' laat het SieboldHuis, in samenwerking met NCBNaturalis, een deel van de Siebold-collectie op een nieuwe manier zien. Deze collectie is een van de belangrijkste verzamelingen van Japanse vissen wereldwijd. Hoe is dit deel van de collectie destijds beschreven, geschilderd, geconserveerd en vervoerd naar Nederland? De tentoonstelling geeft inzicht in wat wij sinds de negentiende eeuw in Nederland weten van de Japanse vissen, hoe die kennis werd gedeeld, welke rol het museum speelde en welke van die vissoorten we in Nederland kennen (en nu misschien wel heel gewoon vinden). Dr. Martien van Oijen is de gastconservator van deze tentoonstelling.

Van haai tot koi

De bezoeker van 'Vissen' wordt bewust gemaakt van de grote vari√ęteit aan soorten die er alleen al in de wateren rond Japan leven. De tentoonstelling bevat zowel aquarellen als opgezette vissen die Siebold naar Nederland verscheepte. De aquarellen in heldere kleuren van Kawahara Keiga zijn zelfs voor het allereerst voor publiek te zien. Naast de aquarellen zijn de twee meter lange haai en de bijna anderhalve meter grote maanvis ware hoogtepunten van de tentoonstelling. Maar uiteraard is ook de koi, als nationale vis van Japan, duidelijk aanwezig.

Familietentoonstelling

'Vissen' is een familietentoonstelling voor zowel kinderen als hun (groot)ouders, maar ook de bioloog, kunstliefhebber en Japanner komt aan zijn trekken. De verschillende aspecten van de collectie worden voor alle doelgroepen begrijpelijk gemaakt. Voor kinderen is een speciale speurtocht ontwikkeld waarin je wordt meegenomen naar de Japanse wateren. De meivakantie staat bol van extra activiteiten.

Mede mogelijk gemaakt door

  • NCB Naturalis¬†
  • Prins Bernhard Cultuurfonds