Tentoonstelling

Kunisada. Drama en schoonheid

9 december t/m 5 maart 2017

Triptiek Kunisada

Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 ‘Kunisada. Drama en schoonheid’. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw. Met deze tentoonstelling heeft het Japanmuseum een Europese primeur met een allesomvattend overzicht van Utagawa Kunisada’s oeuvre.

Utagawa Kunisada (1786-1865), ook bekend als Toyokuni III, was de meest productieve en succesvolste Japanse kunstenaar van de eerste helft van de 19de eeuw. Kunisada’s reputatie oversteeg die van zijn beroemde tijdgenoten Hokusai, Hiroshige en Kuniyoshi. In zijn lange carrière van 55 jaar heeft hij zich ontwikkeld als veelzijdig kunstenaar en was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van zo'n 25.000 prenten. De meeste van de ruim 150 prenten en schilderingen zijn voor het eerst in Leiden te zien.

Het Japanmuseum eert de prentkunstmeester 230 jaar na zijn geboorte met deze overzichtstentoonstelling. Topstukken uit museale- en privécollecties uit de hele wereld zijn in bruikleen gegeven voor deze overzichtstentoonstelling, waarin vrouwen en acteurs centraal staan. Zo ook de zeer bijzondere vroege prenten van uitzonderlijke kwaliteit van courtisanes en geisha die door Philipp Franz von Siebold tussen 1823-1828 in Japan zijn aangeschaft.

52 Kunisada Oatari Kyogen Hanshiro V Oshichi Griffith
Priester Narukami

'Kunisada. Drama en schoonheid' geeft een chronologisch overzicht, waarbij verschillende genres voor het voetlicht komen. Er zijn prenten van vrouwen in weelderige kimono’s, kleurrijke acteurs, krachtige helden, pure landschappen en thema's als het populaire verhaal van Genji. Ook surimono, de in kleine oplage gedrukte luxe prenten omlijst met poëzie, en waaierprenten zullen in dit overzicht niet ontbreken. Let ook op de gedetailleerde triptieken die Kunisada in samenwerking met de belangrijkste landschapskunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) gemaakt heeft, waarvoor Kunisada de treffende portretten maakten en Hiroshige de adembenemende landschappen.  

Bij deze tentoonstelling worden meerdere activiteiten en rondleidingen georganiseerd. Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus en voor kinderen is er een gratis speurtocht.

Tentoonstelling in twee delen

De tentoonstelling is in twee delen te bezichtigen. Bezoek beide delen om de artistieke ontwikkeling van Kunisada optimaal te ervaren. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door zacht, natuurlijk kleurgebruik en een rustige compositie. Met het verstrijken van de jaren wordt zijn kleurgebruik feller, intenser en het beeld complexer.

Deel I: 9 december 2016 t/m 22 januari 2017 >
Kunisada’s meesterwerken van 1805 tot 1828  

Deel II: 24 januari 2017 t/m 5 maart 2017 >
Kunisada’s meesterwerken van 1829 tot 1865

Mede mogelijk gemaakt door

Cultuurfonds Horizontaal Kleur
Astellas Logo 4 C Tag
150 Jaar Siebold Zwart In Wit Kader