Tentoonstelling

Het snoer der ontferming: Couperus en Japan

14 juni 2013 t/m 25 augustus 2013

Riksja Thumb

Japanmuseum SieboldHuis toont van 14 juni tot en met 25 augustus 2013 de expositie ‘Het snoer der ontferming: Couperus en Japan’. De tentoonstelling is onderdeel van het Louis Couperus Jubileumjaar, de feestelijke viering van de 150ste geboortedag van de schrijver. Deze expositie geeft een rijk beeld van Couperus’ kijk op Japan.

U volgt de reis van Couperus die hij, tijdens het hoogtepunt van zijn roem, in 1922 voor De Haagsche Post in Japan maakte. In opdracht van de krant schreef Couperus verslagen over zijn reis van een jaar door Nederlands-Indië en China, met Japan als eindbestemming. Volgens Couperus was het doel van zijn reis “niet om economische toestanden te bestuderen, niet om de Japanse diepzee te peilen, maar enkel om eenige luchtige toeriste-brieven te schrijven”. Als ‘speciaal correspondent’ bezocht hij vele toeristische hoogtepunten. Zijn reisverslagen, gebundeld in Nippon, en zijn bewerkingen van de Japanse legenden in Het snoer der ontferming staan centraal in deze tentoonstelling. De zeer persoonlijke Japanse boeken vormen het ‘juwelen sluitstuk’ van zijn oeuvre. Deze werken van Couperus gaven Nederlanders een beeld van Japan, een land dat voor velen onbereikbaar was.

Diverse onderwerpen zoals de Japanse zijdecultuur en de theeceremonie komen in deze expositie uitgebreid aan bod. Een selectie foto’s toont de toeristische hoogtepunten van Japan in de jaren twintig. Bekijk de prenten, manuscripten, tijdschriften en objecten die Couperus inspireerden voor zijn vertalingen en bewerkingen van Japanse legenden. Het handschrift van Het snoer der ontferming geeft inzicht in het schrijfproces van de auteur. De beelden die Couperus in zijn teksten beschrijft, worden met deze tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis visueel gemaakt.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Petra Teunissen-Nijsse, voorzitter van het Louis Couperus Genootschap.

Beluister hier het interview op Radio 5 met Petra Teunissen-Nijsse over deze Couperus en Japan.

Mede mogelijk gemaakt door

  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • VSB Fonds
  • Louis Couperus