In navolging van de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 is het museum gesloten tot en met 4 juni 2021. Hierdoor zal de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' niet meer te zien zijn in Japanmuseum SieboldHuis, maar de tentoonstelling is nu wel online te bezoeken.
Klik op de link en loop (digitaal) door de tentoonstelling en bekijk de foto’s, films en persoonlijke verhalen over de gevolgen van de atoombom.
Van 25 september 2020 t/m 14 februari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving? Zijn die effecten na 75 jaar nog te zien? Inwoners uit Nagasaki en Hiroshima vertellen over de impact van de bom op hun omgeving. Door bijzondere bruiklenen van Nagasaki City en the Hiroshima Peace Memorial Museum is het mogelijk om, voor het eerst in Europa, objecten uit de getroffen gebieden te tonen.
Foto links: Hiroshima, 6 augustus 1945, 8.15 uur. Foto: US Armed Forces, Foto in bruikleen van Hiroshima gemeentelijke Universiteit, geschonken door Stimson Center
Foto rechts: Nagasaki, 9 augustus 1945, 11.02 uur. Foto: US Armed Forces
Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima getroffen door een atoombom die door de Amerikaanse luchtmacht boven de stad werd gedropt. Op 9 augustus was Nagasaki het doelwit van een tweede atoombom. Kort hierna capituleerde Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog ook in Azië tot een einde kwam. In totaal overleden in 1945 meer dan 200.000 mensen aan de gevolgen van de aanvallen. In latere jaren overleden nog eens duizenden Japanners aan stralingsziekte en kanker als gevolg van de atoombommen.
Foto van links naar rechts:
- Zakhorloge (metaal, 4x7cm), Hiroshima, 1945. Collectie The Hiroshima Peace Memorial Museum
- Damesblouse, (textiel, 53x50cm) Hiroshima, 1945. Gedoneerd door Abe Hatsuko, collectie The Hiroshima Peace Memorial Museum
- Kimonopatroon ingebrand in de huid van een vrouw. Hiroshima, omstreeks 15 augustus 1945. Foto door: Kimura Gonichi
Naast het historische verhaal over de militaire en politieke achtergronden, legt de tentoonstelling de nadruk op persoonlijke verhalen. Voorwerpen zoals een horloge dat stil is blijven staan op het tijdstip van de explosie, verbrande kleding en versmolten muntjes tonen het effect van de bom. Indrukwekkende foto’s, films, kindertekeningen en interviews vertellen de verhalen over de mensen die getroffen zijn door de bom. Zo vormt het bekende verhaal van de 12-jarige Sasaki Sadako, die duizend kraanvogels vouwde in de hoop op beterschap, een symbool voor de overlevenden van de explosie.
Een hedendaagse kijk op deze historische gebeurtenis wordt gegeven door kunstenaars door middel van foto’s, sculpturen, schilderijen en stripboeken. Er wordt ook stilgestaan bij Nederlanders die de bom hebben meegemaakt. Dit aan de hand van het verhaal van Johan Schram die als krijgsgevangene gedurende de oorlog in Nagasaki heeft vastgezeten. In deze tentoonstelling zie je, na 75 jaar, de impact en gevolgen van de bom.
Lesprogramma 'Het verhaal van Johan'
Bij de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' is een educatief programma ontwikkeld. 'Het verhaal van Johan’ is een lesprogramma waarbij leerlingen meer te weten komen over de gevolgen van de atoombom, de Tweede Wereldoorlog in Azië en de voormalige Nederlandse kolonie ‘Nederlands-Indië’.
Hier volgen korte films die meer achtergrondinformatie bij 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki'. De films zijn ter voorbereiding of voor de verdieping van een museumbezoek. In deze fragmenten komen Ethan Mark, universitair hoofddocent modern Japans geschiedenis Universiteit Leiden, en André Schram, zoon ex-krijgsgevangene Fukuoka-2 in Nagasaki aan het woord.
Dr. Ethan Mark is Universitair hoofddocent Modern Japans Geschiedenis aan de Universiteit Leiden
André Schram is een ervaren docent en de zoon van Johan, een oud-krijgsgevangene Fukuoka-2 in Japan. André weet veel over Japan, Nederlands-Indië en de Tweede Wereldoorlog in Azië. Tevens is hij auteur van het lesboekje ‘Het verhaal van Johan. Drie jaar in Japan, maar niet vrijwillig!’
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: