Expositie

De kracht van kanji

4 februari t/m 1 maart 2023

Drie op een rij ingelijst web

'De Kracht van Kanji' is een artistiek onderzoek naar hoe Utrechters van Aziatische afkomst zich thuis voelen in de Domstad. De resultaten worden gepresenteerd in interviews en kunstwerkjes gebaseerd op 'shodo' - de klassieke Aziatische kalligrafie.

Promovenda Martine Mussies gaat in gesprek met Utrechters van Aziatische afkomst en interviewt ze over hun leven in Utrecht. Elk interview wordt samengevat in een "kanji", een Aziatisch karakter, dat wordt gekalligrafeerd. Op basis van de kalligrafie wordt een kunstwerkje gemaakt. Samen met de interviews bieden de kunstwerkjes een uniek inkijkje in de levens van Utrechters van verschillende Aziatische culturen. Wat bracht hen hier en hoe bevalt het ze in Utrecht? Wat maakt dat iemand uit Japan zich thuis voelt in Utrecht - en is dat anders voor een Japanner dan bijvoorbeeld voor een Chinees, Koreaan, Taiwanees?

Dit najaar hangen de kunstwerkjes verspreid door de stad, in de cafés, bibliotheken en buurthuizen waar de interviews plaatsgevonden hebben, vaak vergezeld van citaten uit de interviews en omringd door objecten die een persoonlijke betekenis hebben voor de geïnterviewde.

Vanaf zaterdag 4 februari t/m woensdag 1 maart 2023 worden alle werken samen met de interview-teksten gepresenteerd op een grote overzichtstentoonstelling op de eerste verdieping van het Stadskantoor Utrecht. Na alle exposities zullen de overgebleven werken en reproducties worden verkocht voor een goed doel.

'De Kracht van Kanji' wordt georganiseerd door Stichting Japan Fans, een organisatie die streeft naar een Utrechts centrum voor Japanse kunst en cultuur. Voor meer informatie over de exposities en de mogelijkheden tot bijdragen zie www.japanfans.nl .