Lezing

Censuur in de edo-periode

Zondag 2 april 2023, 14:00 - 15:00 uur

Lezing Jim 2 april website banner

In deze lezing van Jim Dwinger komt u te weten wat de invloed van het censuurbeleid op de prentkunst uit de Edo-periode is geweest.

Ook vandaag is censuur nog een wereldwijd fenomeen: boekverbrandingen, journalisten die de mond gesnoerd worden, iemand die vloekt met #%@!, geblokkeerde websites of controversiële aanpassingen in bekende kinderboeken, om maar wat te noemen.

Of het nou gaat om politieke macht of het krijgen van moreel gelijk, censuur heeft vele gezichten. Maar één ding staat hierin altijd centraal: de verspreiding van informatie. Machtshebbers zijn zich al eeuwen goed bewust van de kracht van de massamedia, waarvan het gedrukte boek het belangrijkst was tot de komst van elektronica. Al eeuwen voordat de Gutenberg-pers Europa op haar kop zette werd in Oost-Azië gedrukt én gecensureerd: al in 9e-eeuws China stond een verbod op het particulier drukken van kalenders.

Japan tijdens de Edo-periode (1600-1868) zag een ongekende stijging in de populariteit van drukwerken, zowel boeken als de talloze losstaande prenten die het thema vormen van de huidige tentoonstelling. In de 19e eeuw waren er in de stad Edo (Tokio) alleen al zeker meer dan 200 commerciële uitgeverijen actief. Maar het Tokugawa-shogunaat (de samoerai-regering) dat destijds de dienst uitmaakte stond niet bepaald bekend om een liberale houding. Deze lezing gaat in op de invloed van het censuurbeleid op de prentkunst van de Edo-periode.

Datum: 2 april 2023, 14:00 – 15:00 uur
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree)
Spreker: Jim Dwinger