Tentoonstelling

Tohoku Girls. Kokeshi poppen uit Japan

23 juni t/m 27 augustus 2017

Kokeshi Schermbreed

Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis driehonderd handgemaakte poppen uit het noordoosten van Japans grootste eiland Honshū te logeren. De karakteristieke Japanse poppen tonen de ambachtelijke en creatieve vaardigheden van de poppenmakers. Dit eeuwenoude ambacht wordt van generatie op generatie doorgegeven en elke pop wordt met veel liefde, zorg en aandacht gemaakt. Door hun simpele en cilindrische vorm zijn de dames duidelijk herkenbaar. Toch is elk exemplaar uniek en de oplettende kijker ontdekt al snel de enorme variatie aan kleur, vorm, grootte en beschildering.

Deze houten ‘kokeshi’ poppen komen oorspronkelijk uit de noordoostelijke Japanse provincie Tohoku. Het landschap van Tohoku kenmerkt zich door bergen, bossen, vulkanen en witte koude winters. De natuurlijke warmwaterbronnen zijn al jaren een toeristische trekpleister. De eerste kokeshipop stamt uit het Edo-tijdperk. Ambachtslieden en houtbewerkers maakten verschillende huishoudelijke artikelen zoals kommen en schalen van esdoorn of kornoeljehout. Van het restmateriaal werden zo’n tweehonderd jaar geleden de allereerste poppen gemaakt. Het speelgoed werd een populair souvenir voor de toeristen, waardoor de poppen al snel in he hele land bekendheid kregen.

Kokeshi 1
Kokeshi 2

Aantrekkingskracht van Kokeshi

De handgemaakte kokeshi in deze tentoonstelling zijn allemaal uniek. Zo’n 160 families uit zes prefecturen ontwikkelden elk hun eigen stijl, vorm en karakter voor de pop. Let op de maat, de vorm, de proporties, het kleurgebruik, heel simpel of juist heel uitvoerig gedecoreerd. Bestaat de pop uit twee delen of is het uit één stuk gesneden. Toch hebben de poppen allemaal één ding gemeen; ze hebben een minimale gezichtsuitdrukking. Net als Nijntje en Hello Kitty tonen de poppen weinig emotie. Hierdoor is het eenvoudiger om je ermee te identificeren en de fantasie de vrije loop te laten gaan.

Deze traditionele volkskunst is een grote inspiratie voor Japanse producten zoals paraplu’s, parfumflesjes, gelukspopjes, lunchtrommels, tasjes en sleutelhangers. Kokeshi zijn in hedendaagse of traditionele vorm terug te vinden in elk Japans huishouden. De combinatie van schattigheid, eenvoud, charme, het vakmanschap en het unieke en decoratieve karakter maken deze traditionele poppen populair en gewilde verzamelobjecten.

Kokeshi 4
Kokeshi 6
Kokeshi 5

In de tentoonstelling wordt een film getoond waarin te zien is hoe deze bijzondere poppen gemaakt worden. Geïnspireerd geraakt door de tentoonstelling? In de zomervakantie worden meerdere workshops Kokeshi-schilderen georganiseerd.  

Gelijktijdig met ‘Tohoku Girls. Kokeshi poppen uit Japan’ is er de tentoonstelling ‘Het gemaakte landschap. Foto’s van Toshio Shibata’. Een selectie foto’s toont vanuit een indrukwekkend perspectief de visuele schoonheid en het spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur.

Kokeshi 7