Prijsuitreiking

Uitreiking Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Vrijdag 20 maart 2020, 16.30 - 18.45 uur

Martinus Nijhoffprijs

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds nodigt u uit voor een speciale vertaalavond in de Duif in Amsterdam rondom de uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova op vrijdag 20 maart 2020.

Vanwege het lustrumjaar 2020 waarin het Prins Bernhard Cultuurfonds ook zijn tachtigjarig jubileum viert, worden twee vertalers bekroond met een prijs van € 35.000.

Programma

Vrijdag 20 maart:
16.30 uur Ontvangst in De Duif, Prinsengracht 756 in Amsterdam
17.00 uur Programma rondom de uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs
Pauline Meurs, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de Martinus Nijhoff Vertaalprijs overhandigen aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. Voor de uitreiking is een feestelijk programma samengesteld met bijdragen van onder anderen Anna Enquist, Niña Weijers en de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Zangeres Anna Azernikova en pianiste Helena Basilova zorgen voor een bijzondere muzikale bijdrage.
18.00 – 18.45 uur Receptie

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

‘Jacques Westerhoven heeft laten zien dat hij een fijn oor heeft voor de met registerverschillen verbonden sfeerschepping in een tekst. 'Vertalen wat er staat’ is zeker niet zijn motto, ook al vertaalt hij wel degelijk wat er staat, maar dan in de gepaste toonaard en met de nodige modulatie. Met zijn vertalingen, zijn nawoorden en verspreide artikelen heeft Jacques Westerhoven zowel de Japanse literaire cultuur als het Nederlandse lezerspubliek een onschatbare dienst bewezen,’ aldus de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.