• Aktivitäten

Lezing

Siebold; de belangrijkste natuuronderzoeker in Japan?

Zondag 24 februari 2019, 14.00 - 15.00 uur

Siebold Liggend

Wat was de invloed van Siebold op de Nederlandse en Japanse wetenschap, flora en fauna?

Siebold is in Japan vooral bekend vanwege de westerse geneeskunst waarmee hij hen liet kennismaken. Geïnspireerd door een enkele voorganger bestudeerde en verzamelde Siebold naast Japanse cultuur ook duizenden planten en dieren. Hij deed dat in opdracht van de Nederlandse regering.

Als geneesheer was hij gevestigd op Deshima van 1823 tot 1829. Door het geven van lessen aan Japanse collega's en studenten en door het genezen van Japanners die hij behandelde kreeg hij een goede naam, en ontving hij veel geschenken. Zijn kennis van de Japanse natuur werd later in Leiden gepubliceerd in boeken zoals de Flora Japonica en de Fauna Japonica. Het beïnvloedde niet alleen Japan maar ook de westerse landen. Zonder Siebold was de theeplant bijvoorbeeld niet al zo vroeg in Indonesië terecht gekomen en waren de Hortensia's niet in onze tuinen gaan bloeien.

In deze lezing zal Christel Schollaardt (Hoofd Collectie Botanie / (E-)Vertebraten bij Naturalis Biodiversity center) ingaan op de manier waarop Siebold kon werken, welke kennis van de natuur hij mee terugbracht en hoe dat Japanse en Nederlandse wetenschappers tot op de dag van vandaag laat samenwerken.

Datum: 24 februari 2019, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via onderstaand formulier

Begin 19e eeuw verzamelde Philip Franz von Siebold honderden Japanse objecten, flora, fauna en tekeningen. Deze verzameling is van onschatbare waarde. Tegenwoordig wordt een groot gedeelte van deze uitgebreide Siebold-collectie beheerd door Naturalis Biodiversity Center. Mede hierdoor is er een nauw samenwerkingsverband tussen Japanmuseum SieboldHuis en Naturalis Biodiversity Center.