Activiteit voor thuis

Kleuren en knutselen

Kleur- en knutselplaten

Kleur En Knutselplaten

Ontwerp je eigen kimono of kleur en maak een echte Hello Kitty kroon.

Download op deze pagina een kleur- of knutselplaat om uit te printen. Je kunt zelf een kimono ontwerpen of een Hello Kitty kroon knutselen.

Wist je dat....
Een kimono (Japans: 着物, letterlijk: hetgeen iemand draagt)een traditioneel Japans kledingstuk is voor mannen en vrouwen. Het is een losse mantel of japon met wijde mouwen die met een ceintuur wordt dichtgebonden. Die ceintuur heet een obi. De obi wordt vastgemaakt met een knoop, de zogenoemde musubi, waarvan veel verschillende varianten bestaan. De meest gedragen variant is de otaiko musubi. De ingewikkeldste en bewerkelijkste musubi's worden gedragen door meisjes en jonge vrouwen bij speciale gelegenheden. Het knopen en vastzetten van de musubi vraagt om een aantal extra accessoires, zoals een kussentje, koord, en een sjaal.

Er zijn strikte regels voor het dragen en het aantrekken van de kimono. Kimono's worden gedragen bij officiële gelegenheden, zoals bruiloften en de traditionele theeceremonie. De lengte van de mouwen kan variëren per gelegenheid. Zo moeten de mouwen lang zijn als er een bruiloft is binnen je familie en kunnen de mouwen kort zijn als je naar een bruiloft gaat die buiten je familie is. Van december tot mei worden twee lagen gedragen. Vanaf 1 juni wordt één laag gedragen en in hoogzomer is de stof luchtiger dan in de winter.

Een minder formele variant op de kimono is de yukata. Een yukata (浴衣) is een Japans kledingstuk, gebaseerd op de kimono. De yukata is in tegenstelling tot de traditionele kimono gemaakt van katoen of synthetische stof in plaats van zijde, en geldt als een traditioneel zomerkledingstuk. De naam betekent vrij vertaald “badkleding”. De yukata wordt ook wel een “zomerkimono” genoemd.