Lezing

Japanse prentkunst

Zondag 24 november 2019, 14.00 - 15.00 uur

Lezing Max Put

Krijg tijdens deze lezing inzicht in het ontstaan van Japanse prenten, het maakproces, de variatie in kwaliteit en soorten en ontdek wie de belangrijkste kunstenaars zijn.

Van alle kunstvormen uit Japan is de prentkunst misschien het populairst. Dit is mede te danken aan het feit dat de kleurrijke, exotische prenten van kunstenaars als Hokusai en Hiroshige vanaf ca. 1860 in grote aantallen naar Europa kwamen, waar ze sterke invloed uitoefenden op o.a. het impressionisme en het werk van Vincent van Gogh. Maar wat zijn Japanse prenten eigenlijk? Hoe worden ze gemaakt, door wie en vanaf wanneer?

Vier Seizoenen A
Vier Seizoenen B

De lezing geeft inzicht in het ontstaan van Japanse prenten: hoe ze gedrukt worden, welke verschillende soorten er zijn, wie de belangrijkste kunstenaars zijn en hoe de kunstvorm zich ontwikkelde. Een van de belangrijkste thema’s van de Japanse kunst is de natuur, waarbij de seizoenen een belangrijke rol spelen.

Lentebloesems en sneeuw behoren tot dan ook tot de populairste motieven in de Japanse prentkunst, zoals te zien is op prenten van kunstenaars als Kunisada, Yoshitoshi en Koson uit de collectie van Muck en Mieke Douma. Ze worden getoond op de kleine, maar mooie tentoonstelling ‘De vier seizoenen’, waaraan in de lezing speciale aandacht besteed wordt.

Max Put

Drs. Max Put is kunsthistoricus en geeft rondleidingen, lezingen en cursussen. Hij is gespecialiseerd in Japanse kunst en het Japonisme.

Datum: Zondag 24 november 2019, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via onderstaand formulier