Lezing

Japans naakt

Zondag 16 juni 2019, 14.00 - 15.00 uur

Lezing Max Put

Foto: Onbekende fotostudio, Kabinetkaarten van naakte geisha, 1880-1890, Collectie Schwarzenbach

In tegenstelling tot in het westen, is het naakt in de Japanse kunst nooit een belangrijk thema geweest. Naakt was in Japan namelijk vrij gewoon, zo werd in ‘onsen’ (warmwaterbronnen) door mannen en vrouwen gemengd gebaad.

Westerse bezoekers reageerden hier dan ook geschokt op nadat het land in 1854 was opengesteld. Hiermee kwam ook de fotografie naar Japan, aanvankelijk beoefend door westerse fotografen als Felice Beato en Raimund von Stillfried, maar al spoedig door Japanners als Ueno Hikoma, Enami Nobokuni en Kusakabe Kimbei. Veel fotografen bleven echter anoniem en verkochten hun werk aan westerse toeristen, die o.a. geïnteresseerd waren in foto’s van Japanse vrouwen in badhuizen. Al snel kregen die een erotisch of zelfs pornografisch karakter, waarmee het vrouwelijk naakt een belangrijk thema werd in de Japanse fotografie.

In de lezing van Max Put volgen we de ontwikkeling van dit thema vanaf de 19de eeuw tot en met de huidige tijd. Veel Japanse fotografen laten zich inspireren door stromingen in de westerse fotografie, zoals het picturalisme, fotorealisme of surrealisme, maar tegelijkertijd zijn hun foto’s toch vaak herkenbaar Japans. Behalve het werk van beroemde fotografen als Eikoh Hosoe, Araki Nobuyushi en Moriyama Daido, wordt ook aandacht besteed aan het werk van hedendaagse vrouwelijke fotografen uit Japan, zoals Nomura Sakiko en Okabe Momo, die een verfrissende, meer feministische, blik bieden op het naakt.

Max Put

Drs. Max Put is kunsthistoricus en geeft rondleidingen, lezingen en cursussen. Hij is gespecialiseerd in Japanse kunst en het Japonisme.

Datum: Zondag 16 juni 2019, 14:00 – 15:00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via onderstaand formulier