Lezing

Het wereldbeeld van Shinto

Zondag 7 mei, 14.00 - 15.00 uur

Lezing Shinto Schermbreed

Japan kent een zeer groot aantal kami. De levenshouding die zich hiermee bezig houdt, heet shinto en is afhankelijk van lokale gebruiken en historische opvattingen. Ontdek de verschillen en de vele wegen van de kami in deze lezing van shintomeester Paul de Leeuw.

Bezielde Natuur 2

Ook al is Japan een moderne samenleving, toch leeft bij veel Japanners nog steeds de opvatting dat de wereld om hen heen bezield is. Niet alleen heeft Japan een uitzonderlijk mooi natuurlijk landschap, waarin men de aanwezigheid van kami kan bespeuren, maar ook in de meest prozaïsche aspecten van het dagelijks leven is de kami voelbaar aanwezig. Ook al is het begrip kami moeilijk te definiëren, men kan het opvatten als een zuivere levenskracht. Japan kent een zeer groot aantal kami, en de levenshouding die zich hiermee bezig houdt, heet shinto, of de weg van de kami, of liever, de vele wegen van de kami. Shinto, of de weg van de kami heeft namelijk geen vast omlijnde leer, maar is afhankelijk van lokale gebruiken en historische opvattingen.

In de tijd dat men rijst ging verbouwen, had men de aanwezigheid van kami ervaren in de bergtop die het landschap domineerde. Om gunstige weersomstandigheden te verkrijgen stuurde men een paard, (of een afbeelding ervan - de ema) als boodschapper naar de kami. Niet alleen de ema was een communicatiemiddel, ook rituelen werden ontwikkeld om de kami goedgunstig te stemmen. Een kami die zich aanvankelijk ophield in een ontoegankelijke sacrale plek in de natuur, kon zich ook verplaatsen naar een speciaal gebouw, de jinja of shintoschrijn, die men makkelijker kan bezoeken. Er zijn nu ongeveer 80 duizend jinja, en wat men daar bij een bezoek ervaart, zal men na deze lezing beter kunnen begrijpen.

Bezielde Natuur 1

Datum: Zondag 7 mei 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€5,- (excl. Museumentree)
Maximumcapaciteit:
45 personen
Aanmelden:
Via onderstaand formulier
(Deelname alleen mogelijk via reservering)

Paul de Leeuw

Drs Paul de Leeuw is oprichter van de Japanese Dutch Shinzen Shrine in Amsterdam en sinds 1981 officieel gecertificeerd als kannushi, of shintomeester. Hij houdt shintoceremonies voor de vier seizoenen, voor Japanse bedrijven in Europa, voor Japanse families en natuurlijk ook voor mensen die in Nederland wonen en geïnteresseerd zijn in de natuurfilosofie van Shinto.