Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden. Deze reeks staat in het teken van 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki'
Drie jaar in Japan maar niet vrijwillig………….
Door Prof. dr. A.W. Schram
Het verhaal van een jonge marineman die tijdens de tweede wereldoorlog als krijgsgevangene in Nagasaki heeft vastgezeten. Prof. dr. A.W. Schram, emeritus-hoogleraar Toegepaste Biologie, Universiteit van Amsterdam. Gastdocent Tweede Wereldoorlog/Azië. Zoon van een krijgsgevangene die in Nagasaki de val en de gevolgen van de Atoombom heeft meegemaakt. Zijn persoonlijke verhaal is een verhaal van velen van zijn generatie en van de nakomelingen die de geschiedenis van hun vader met zich meedragen.
Dat de tweede wereldoorlog in Europa veel leed en veel slachtoffers heeft geëist is bij eenieder bekend en krijgt ook ruime aandacht in media, in onderwijs en tijdens herdenkingen en samenkomsten. Dat de tweede wereldoorlog in Azië ook miljoenen slachtoffers heeft gekost wordt minder besproken, ook in het hedendaagse onderwijs. Nog minder bekend is het lot van de tienduizenden geallieerde militairen, w.o. vele Nederlanders, die door het Japanse leger krijgsgevangen zijn gemaakt. Velen hebben in gevangenschap geleefd onder de meest vreselijke omstandigheden en vele duizenden zijn omgekomen.
Deze lezing vertelt het verhaal van een jonge marineman die vanaf 1939 in Nederlands-Indië diende. Hij werd in 1942 door de Japanse marine krijgsgevangen genomen en heeft gedurende bijna drie jaar in Nagasaki/Japan als dwangarbeider in een kamp vastgezeten. Hij heeft de atoombom op Nagasaki (9 augustus 1945) overleefd en is einde 1945 weer thuisgekomen. Zijn verhaal en dat van Japanse burgers tijdens diezelfde oorlog wordt verteld. Tevens wordt aandacht besteed aan de eeuwenlange relatie tussen Japan en Nederland en het nog steeds actuele proces van verzoenen en van herdenken van gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog.
Meer informatie en aanmelden; https://www.universiteitleiden...
Door Prof. dr. A.W. Schram, emeritus-hoogleraar Toegepaste Biologie, Universiteit van Amsterdam. Gastdocent Tweede Wereldoorlog/Azië. Zoon van een krijgsgevangene die in Nagasaki de val en de gevolgen van de Atoombom heeft meegemaakt. Zijn persoonlijke verhaal is een verhaal van velen van zijn generatie en van de nakomelingen die de geschiedenis van hun vader met zich meedragen.
Alle lezingen vinden plaats in:
19.30 - 21.00 uur
Zaal 011
Lipsiusgebouw,
Cleveringaplaats 1,
Leiden.
BELANGRIJK De lezingen zijn gratis bij te wonen, maar wegens coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk voor al onze events. Dit kan via www.universiteitleiden.nl/stud... Wij zullen wanneer mogelijk opnames laten maken van de lezingen en deze plaatsen onder het kopje ‘Video’ op onze website. Hier vindt u ook opnames van eerdere lezingen.