Lezing

De Sendai Serie

Zondag 12 maart, 14.00 - 15.00 uur

Lz Sendai Serie

Zes jaar geleden op 11 maart werd het oosten van Japan getroffen door een zware aardbeving, met als gevolg een tsunami die niet alleen 15,000 levens eiste, maar ook de kernramp bij Fukushima veroorzaakte. Het getroffen gebied blijft grotendeels onbegaanbaar en veel levens staan nog steeds op zijn kop.​​​​ Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis heeft Japanmuseum SieboldHuis kunstenaar Jeroen Bisscheroux gevraagd dit weekend een lezing te geven.

Op uitnodiging van het CCO in Osaka, Japan is in 2014 beeldend kunstenaar Jeroen Bisscheroux uitgenodigd een kunstwerk te maken dat inhoudelijk ingaat op de impact van de Tsunami in 2011 in Japan. The great Tohoku Earthquake. De gevolgen van deze aardbeving en Tsunami zijn tot op heden voelbaar in de Japanse samenleving. De problemen rondom de kerncentrale in Fukushima beheersen de Japanse media nog dagelijks.

De eerste week van zijn artist-in-residence periode heeft hij doorgebracht in de getroffen gebieden rondom Sendai, de plek waar de Tsunami het eerst en het hevigst het vaste land van Japan raakte. Samen met Yui Hosokai van het CCO, diverse tolken, gidsen en hiertoe aangestelde chauffeurs hebben ze diverse sites bezocht waar de kracht van de tsunami nog duidelijk zichtbaar en voelbaar was. Tijdens deze reis heeft Bisscheroux veel overlevenden ontmoet en gesproken en daarnaast organisaties bezocht die betrokken zijn bij de uiteindelijke verwerking van de gebeurtenissen. In deze lezing vertelt Jeroen Bisscheroux over 'The Sendai Series', een beeldverslag van zijn indrukwekkende en betekenisvolle reis.

De reis door de getroffen gebieden heeft uiteindelijk geleid tot het ontstaan van het kunstwerk POOL, loss of colour. Een kunstwerk, een tapijt, dat wereldwijd veel aandacht gekregen heeft en daarmee nog meer aandacht vestigt op de gebeurtenissen uit 2011.
Het kunstwerk is geëxposeerd in Osaka en zal in 2018 te zien zijn in Amsterdam.

Jeroen Bisscheroux

Jeroen Bisscheroux

Als beeldend kunstenaar beweeg ik op de snijvlakken van beeldende kunst, vormgeving, kleinschalige architectuur en community art –projecten. Hierbij maak ik gebruik van alle mogelijke disciplines binnen de kunst. www.bisscheroux.eu

Datum: Zaterdag 12 maart 2017, 14.00 – 15.30 uur
Kosten:
Gratis (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit:
40 personen
Aanmelden: Via onderstaand formulier
(Deelname alleen mogelijk via reservering)